Στα ειρηνοδικεία δικηγόροι και δανειολήπτες

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Στις ουρές τραπεζών και εφοριών περνούν τις τελευταίες ώρες του χρόνου οι φορολογούμενοι πολίτες. Αλλά και οι δικηγόροι με τους δανειολήπτες συνωστίζονται στις ουρές των ειρηνοδικείων. Τελικά προθεσμία δεν δόθηκε για την κατάθεση των δικαιολογητικών στον «παλιό» νόμο Κατσέλη, ούτε καν για λίγες μέρες, πριν μπει σε ισχύ ο νέος, δήθεν βελτιωμένος, νόμος Κατσέλη, ο οποίος αντί να προστατέψει τους δανειολήπτες, αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους απέναντι στους γύπες των distress funds τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών. Κι αυτό όμως, μέχρι τις 1 Φεβρουαρίου. Μετά, και η κύρια κατοικία φαίνεται να γίνεται βορά στα distress funds που καραδοκούν κι έχουν ήδη αρχίσει να τρίβουν τα χέρια τους και να ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Καμιά προστασία από τη κυβέρνηση και καμιά παράταση στη κατάθεση των δικαιολογητικών, τη στιγμή που ήταν φανερό και υπήρχαν χιλιάδες καταγγελίες για τις μεθοδεύσεις που ακολουθούσαν οι τράπεζες στην έκδοση της βεβαίωσης οφειλών των δανειοληπτών. Μόνο μια παραίνεση – παράκληση θα μπορούσε να την πει κανείς – από τη πλευρά της κυβέρνησης προς τις τράπεζες, να μην ταλαιπωρούν τους δανειολήπτες. Παράκληση που οι τράπεζες αγνόησαν επιδεικτικά, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο σ’αυτή τη χώρα.

Το 2015 φεύγει με αγωνία και μαυρίλα για τους δανειολήπτες και το 2016 έρχεται με αβεβαιότητα, μεγαλύτερη αγωνία και μεγαλύτερη απειλή για την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που, μαζί με του δικηγόρους τους, ξεροσταλιάζουν στις ουρές των ειρηνοδικείων, μπας και προλάβουν, έστω και τη τελευταία στιγμή να προστατέψουν τη περιουσία τους από τις τράπεζες, τους πλειστηριασμούς και τα distress funds που αδημονούν να αρπάξουν σπίτια, ξενοδοχεία, χωράφια, κτήματα σε εξευτελιστική τιμή για να τα μοσχοπουλήσουν και να βγάλουν εύκολα και γρήγορα χρήμα. Δεν ενδιαφέρονται για τον κόσμο, για τις οικογένειες που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο. Δεν τους νοιάζει αν θα έχουν στέγη κάποιοι άνεργοι «κακοπληρωτές» που δεν ντράπηκαν να ταΐσουν τα παιδιά τους, αντί για τις τράπεζες.

Κι από πάνω, η τρομοκρατία των τραπεζών που καλούν τους δανειολήπτες να προσέλθουν για τους πλασάρουν μια συμβιβαστική λύση, έναν ωμό εκβιασμό, για να σώσουν το ακίνητό τους, αλλιώς θα πάει στον πλειστηριασμό. Μόνοι κι απροστάτευτοι απέναντι σε γίγαντες του τραπεζικού συστήματος και των εταιρειών κέρδους, στέκονται υπομονετικά στις ουρές των ειρηνοδικείων γιατί γι αυτούς το 2016 δεν φέρνει ελπίδα. Φέρνει έξωση.

Σ.Α. / Radio1d.gr