Η Σαουδική Αραβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

ΦΩΤΟ: EPA/MOHAMMAD REZA NADIMI

ΦΩΤΟ: EPA/MOHAMMAD REZA NADIMI

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, που προκλήθηκε μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ από τις σαουδαραβικές αρχές. Το Ριάντ ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη, μετά την εισβολή ιρανών διαδηλωτών στη σαουδαραβική πρεσβεία στο Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι ιρανοί διπλωμάτες έχουν προθεσμία 48ωρών προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων» τόνισε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτα για να τις εμποδίσουν.

Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι το προσωπικό της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, που εγκατέλειψε το Ιράν μετά την επίθεση κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής, έφθασε στο Ντουμπάι, καθ’ οδόν προς το Ριάντ.

Ένας νεκρός από αστυνομικά πυρά

Ένας Σαουδάραβας έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας αργά το βράδυ της Κυριακής, όπως μετέδωσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο SPΑ.

Επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας, το SPA ανέφερε πως ένα οκτάχρονο παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο με τραύμα από σφαίρα που δέχθηκε στο ίδιο περιστατικό στην πόλη Αουαμίγια. Ο νεκρός άνδρας ονομαζόταν ο Άλι Ιμράν αλ-Νταγούντ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, αρχές αναζητούν τους δράστες μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Την ώρα των πυροβολισμών οι αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιούσαν επιχείρηση για την ανάκτηση κλεμμένου εξοπλισμού.

Η Αουαμίγια, στην περιοχή της πετρελαιοπαραγωγού επαρχίας Κατίφ, είναι η γενέτειρα του εξέχοντα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος εκτελέστηκε το Σάββατο, μαζί με άλλους τρεις σιίτες και 43 μέλη της αλ-Κάιντα, με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Η Κατίφ είναι το επίκεντρο της αναταραχής μεταξύ των σιιτών της Σαουδικής Αραβίας αφότου ξεκίνησαν διαδηλώσεις στις αρχές του 2011 με αίτημα τον τερματισμό των διακρίσεων κατά της σιιτικής μειονότητας και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη σουνιτική μοναρχία.

Οι κάτοικοι του Κατίφ έχουν πραγματοποιήσει οργισμένες διαδηλώσεις μετά την εκτέλεση του αλ-Νιμρ, καταγγέλλοντας τη δυναστεία των Αλ Σαούντ.