ΟΗΕ: Πιο κοντά από ποτέ η επίλυση του Κυπριακού

ΦΩΤΟ: REUTERS/JACKY NAEGELEN/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/JACKY NAEGELEN/ΑΡΧΕΙΟΥ

Την πεποίθηση ότι παρουσιάζεται μια «πραγματικά μοναδική ευκαιρία» για την επιτυχημένη επίλυση του Κυπριακού, εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρει ότι η διευθέτηση είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ» και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική, καθώς «οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση και εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια».
Ο Μπαν Κι Μουν επισημαίνει ότι οι προσεχείς μήνες παραμένουν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους «σκληρούς συμβιβασμούς», που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός οι δύο πλευρές, πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμή ζητήματα για όλα τα κεφάλαια – και ιδιαίτερα το περιουσιακό.

Ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι η πρόοδος στο περιουσιακό θα οδηγήσει σε αυξημένη ετοιμότητα και τις δύο πλευρές ώστε να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, διότι απομένει ακόμα να γίνει ουσιαστική εργασία στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ