Απαντήσεις Βαρουφάκη σε Γ. Στουρνάρα για τα περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Απαντήσεις στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για τα περί «εισβολής» στο Νομισματοκοπείο, για το άτυπο διπλό νόμισμα αλλά και τα capital controls δίνει με σχετική του ανακοίνωση ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετικά με τις πληροφορίες που είπε ο κ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο συνέντευξής του, ότι είχε και αφορούσαν σχέδιο για την «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο ο κ. Βαρουφάκης διερωτάται «ποιοί ήταν αυτοί και γιατί οι συγκεκριμένοι πληροφοριοδότες του κ. Διοικητή, αλλά και ο ίδιος, έκριναν σκόπιμο να μην πληροφορήσουν επ’ αυτού τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση».

«Εκτός αν εννοεί, οπότε τον προκαλώ να το δηλώσει δημοσίως, ότι τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν από τον Υπουργό Οικονονικών, τον Πρωθυπουργό και/ή το λοιπό οικονομικό επιτελείο» σημειώνει.

Διπλό νόμισμα

Αναφερόμενος στα περί άτυπου διπλού νομίσματος ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι αυτό ακριβώς έχει η χώρα σήμερα.

Με απόφαση μάλιστα της ΤτΕ της 18ης Αυγούστου (δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) σύμφωνα με την οποία απαγορεύται η μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων (π.χ. στεγαστικών) με ευρώ που διαθέτει ο πελάτης σε τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής – αλλά επιτρέπεται με μετρητά ή ευρώ του «εξωτερικού» εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης.

Με αυτή τη «σκανδαλώδη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του περασμένου Αυγούστου, η ΤτΕ εγκαινίασε δύο ευρώ:

  • Ένα «ελληνικό» ευρώ που παραμένει εγκλωβισμένο (λόγω capital controls) στις ελληνικές τράπεζες, με το οποίο οι έλληνες απαγορεύεται να αποπληρώνουν χρέη τους εντός της χώρας (ακόμα και στην δική τους τράπεζα).
  • Κι ένα «ξένο» ευρώ, χάρτινο ή σε «συνάλλαγμα», με μεγαλύτερη αξία λόγω της δυνατότητάς του να αποσβαίνει εγχώρια χρέη.

Για τα capital controls

Όσο για τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος στο τραπεζικό γίγνεσθαι, ο κ. Βαρουφάκης υπενθυμίζει ότι οι πολίτες δεν έτρεξαν στα ATM λόγω του δημοψηφίσματος. «Έτρεξαν στα ΑΤΜ επειδή το Eurogroup και η τρόικα αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό με capital controls επειδή, άκουσον-άκουσον, τόλμησε να εκλέξει μια κυβέρνηση που έθεσε το απεχθές τηλεσίγραφο του Eurogroup της 25ης Ιουνίου στην κρίση του ελληνικού λαού» εκτιμά.

Προσθέτει δε πως χαίρεται γιατί αποκαλύπτεται ποιος σχεδίασε, ενορχήστρωσε και επέβαλε τα capital controls.

«Εν αρχή ην η πρωτοφανής στα χρονικά των κεντρικών τραπεζών «προειδοποίηση» του κ. Διοικητή, στις αρχές Δεκέμβρη του 2014, για έλλειψη ρευστότητας που θα επέλθει (εννοώντας αν δεν επανεκλεγόταν ο κ. Σαμαράς), με την οποία «προειδοποίηση» επιβεβαίωσε πόσο εύκολα μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης μιας χώρας να πυροδοτήσει έξοδο καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run)» αναφέρει.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη την σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Ντέισελμπλουμ «ο οποίος στην πρώτη συνάντησή μας (30 Ιανουαρίου) απείλησε ανοικτά πως μη συμμόρφωση στο παταγωδώς αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας θα σήμανε κλείσιμο των τραπεζών. Μέρες αργότερα, η ΕΚΤ απέσυρε το waiver για να εντείνει την ανασφάλεια των καταθετών».

Στην συνέχεια, στελέχη της ΕΚΤ, και ο ίδιος ο Διοικητής της ΤτΕ, «πίεζαν για την εισαγωγή capital controls ως θεραπεία του bank run που εκείνοι είχαν ξεκινήσει» υπογραμμίζει.

Ο τέως υπουργός χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την ταύτιση του κεντρικού τραπεζίτη με την άποψη Σόιμπλε – Ντέισελμπλουμ, «την οποία σήμερα καταδικάζει σύσσωμη η προοδευτική Ευρώπη, ότι η απόρριψη στις κάλπες ενός προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής που απέτυχε παταγωδώς ‘δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη’».