Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να εργάζονται μέχρι τα 67 έτη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Παράθυρο» για την εθελοντική παραμονή στην υπηρεσία των δημοσίων υπαλλήλων έως τα 67, ακόμη κι αν είχαν συμπληρώσει 35ετία, «ανοίγει» τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, επιτρέπεται η παραμονή στην υπηρεσία και για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2015, γεγονός που τους οδηγούσε σε αυτοδίκαιη απόλυση.

Με βάση τη ρύθμιση, την οποία είχαν ζητήσει διευθυντικά στελέχη υπουργείων, υπάλληλοι που έβγαιναν στη σύνταξη αυτοδίκαια στα 65 μπορούν να παραμείνουν μέχρι τα 67 (όριο το οποίο ίσχυε μόνο για τους γιατρούς του ΕΣΥ και τα μέλη ΔΕΠ). Για παράδειγμα υπάλληλος είχε συμπληρώσει 35ετία στο Δημόσιο καθαρά και το 60ό έτος ηλικίας του στις 31/12/2015 και μπορεί, υποβάλλοντας αίτηση, να παραμείνει μέχρι τα 67.

Η τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, Υγείας Π. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Βερναρδάκης αλλάζει το άρθρο 155 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και προβλέπει ότι:
Ο υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.
Η παράγραφος 2 του άρθρου 155 του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ.: που προέβλεπε την απόλυση στα 60 με 35 έτη) καταργείται.

Με το νέο καθεστώς οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μπορούν να μείνουν ως και 7 έτη πριν απολυθούν από το Δημόσιο (στα 67 αντί 60) ενώ σε κάθε περίπτωση θα μπορούν να αποχωρήσουν με παραίτηση οποτεδήποτε θελήσουν εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα κατά περίπτωση όρια ηλικίας που ισχύουν κάθε φορά.

Η τροπολογία επιφέρει αύξηση δαπάνης στον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να καταβάλλει μισθούς για μεγαλύτερο διάστημα σε όσους δεν αποχωρούν πριν από τα 67.