«Κόλαφος» η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την Ελλάδα σε μια έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, υπογραμμίζοντας τα πολυάριθμα κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος προφυλακισμένων προσώπων και τις πολύ κακές συνθήκες στις φυλακές.

Αντιπροσωπεία της CPT επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 για να αποτιμήσει εάν οι συστάσεις που είχε κάνει σε προηγούμενες εκθέσεις της, το 2011 και το 2013, εφαρμόστηκαν, διαπίστωσε όμως ότι αντιθέτως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

«Η κατάσταση στις φυλακές έχει γίνει κρίσιμη και είναι απαραίτητη η λήψη επειγόντων μέτρων» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σ’ αυτές και η χρόνια έλλειψη προσωπικού στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί της CPT.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση), αλλά παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία υπογραμμίζει κυρίως την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους.

Η CPT επίσης επικρίνει με έντονο τρόπο την ελληνική αστυνομία. Καλεί τις αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το «διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία» και εισηγείται να δημιουργηθεί ένα σύστημα καταγραφής των ανακρίσεων της αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή αρχεία βίντεο.

Η μεταχείριση των αλλοδαπών που βρίσκονται παράτυπα στην Ελλάδα επισημαίνεται επίσης ως σοβαρό πρόβλημα από την Επιτροπή. Στην έκθεσή της, καταγγέλλεται ότι αντιμετωπίζονται «από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων», ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες θα έπρεπε να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις.