Διαφωνίες «βλέπουν» ελληνικά ΜΜΕ, πρόοδο η Κομισιόν

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποιεί για τυχόν «πισωγυρίσματα» στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. «Θα θέλαμε να αποφύγουμε την επανάληψη μιας κατάστασης παρόμοια με εκείνη του περσινού καλοκαιριού».

ΦΩΤΟ: APP/ L.GOULIAMAKI

ΦΩΤΟ: APP/
L.GOULIAMAKI

Όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του προς εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke, «στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει επαρκή χρηματικά αποθέματα. Εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου».

Ως «αγκάθια» ο λετονός πολιτικός αναφέρει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τις συμφωνηθείσες ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, όπως εκτιμά. Επίσης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και ειδικότερα της φορολογικής διοίκησης, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις».

Μετά το Πάσχα η επιστροφή των θεσμών

Όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών ολοκλήρωσαν, καταρχήν χωρίς αποτέλεσμα, την αξιολόγηση της προόδου του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Αθήνα. Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα ανέφερε χθες Κυριακή προς το dpa ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών «θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα». Διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφωνίες, αναφέρουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εντούτοις, όπως αναφέρει και η σημερινή Frankfurter Rundschau, η Κομισιόν προχωρά σε μια τελείως διαφορετική εκτίμηση. «Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος επί σημαντικών πτυχών της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Πηγή: Deutsche Welle