Τόσκας: Η Ειδομένη θα εκκενωθεί σε 3 εβδομάδες- Χρήση ήπιας αστυνομικής βίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ MPALTAS KWSTAS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ MPALTAS KWSTAS

Το «τέλος» του καταυλισμού της Ειδομένης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες προαναγγέλλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, χωρίς να αποκλείει ήπια χρήση αστυνομικής βίας.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Τόσκας δηλώνει ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας, προσθέτοντας όμως ότι «σε κάποιους που δημιουργούν προβλήματα μπορεί και να γίνει χρήση αστυνομικής βίας».

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε επιθυμία μας να επιτεθούμε σε 13.000 κόσμο, εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά, με βίαια αστυνομικά μέσα αστυνομικά.

Θα πειστούν αυτοί οι άνθρωποι, θα γίνει πιο έντονη προσπάθεια τις επόμενες ημέρες για να φύγουν από αυτό το χώρο και να πάνε σε καταυλισμούς. Φυσικά σε κάποιους που δημιουργούν προβλήματα μπορεί και να γίνει χρήση αστυνομικής βίας, αλλά ήπιας και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Πρόσθεσε επίσης πως «Ήδη έχει αρχίσει μία μικρή προσφυγική ροή προς τα πίσω και θα γίνουν ιδιαίτερες προσπάθειες τις επόμενες ημέρες ώστε η ροή αυτή να γίνει μεγαλύτερη».

Για τα θέματα της τρομοκρατίας και τις εξελίξεις μετά το χτύπημα τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει ότι «δεν έχουν ζητηθεί στοιχεία από τη βελγική πλευρά για τα συγκεκριμένα άτομα» και προσθέτει σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χάρτες του βελγικού αεροδρομίου που βρέθηκαν στη γιάφκα του Παγκρατίου ότι «την εποχή εκείνη διαβιβάστηκαν όλα στις βελγικές Αρχές. Εμείς δεν αναλύσαμε τα στοιχεία αυτά».

Για τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επιθέσεων στην Ευρώπη χαρακτηρίζει ειλημμένη απόφαση την εφαρμογή του μητρώου επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR), η οποία μάλιστα θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο βίντεο που απεικονίζει ενόπλους να περιφρουρούν πορεία στα Εξάρχεια απαντά ότι «το κύριο πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι τα ναρκωτικά» και ότι ο «Ρουβίκωνας» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένοπλη ομάδα.