Στήριξη Ομπάμα σε Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης του Λευκού Οίκου για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα και χαιρέτισε την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος από τους Έλληνες.

Αναφορά έκανε και στους δεσμούς των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα «σημαντικό σύμμαχο» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Καταλήγοντας, εξήρε τα επιτεύγματα των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ και παρατήρησε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι φιλικοί και οικογενειακοί.

Στην ειδική τελετή, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Κατόπιν της συνάντησης, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο και να υπάρξει μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, ήδη μέσα στους πρώτους έξι μήνες, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο είναι επωφελές για όλες τις πλευρές».

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «αμέσως μετά, είναι κρίσιμο να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, όπως προβλέπει η συμφωνία», ενώ αποκάλυψε ότι «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με τις θέσεις αυτές και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει και προσωπικά προς την κατεύθυνση αυτή».

Πηγή: ΑΜΠΕ