Τι οδηγεί στην έξοδο πάνω από 9.000 επιχειρήσεις

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Μορφή χιονοστιβάδας» τείνει να λάβει η φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης και τις προοπτικές της χώρας. Την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται όσο τίποτα άλλο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, το ασφυκτικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική αγορά σπρώχνει ξανά, όπως και το 2012, στην… πόρτα της εξόδου χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Αποκαλυπτική των δραματικών διαστάσεων που έχει πάρει το «business run» είναι η έρευνα της Endeavor Greece σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών κατά το διάστημα 23-31 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία τέσσερις στις δέκα εταιρείες εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το εν λόγω ποσοστό, είναι σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.

Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού, ενώ, ταυτόχρονα, ποσοστό 15% δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.

Δυτική Ευρώπη και όχι Βαλκάνια
Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν τις χώρες αυτές, κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια. Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από τεχνολογικές εταιρείες, σε μικρότερο ποσοστό (10%).

Η Κύπρος είναι επίσης μεταξύ των επιλογών σε ποσοστό 16%, λόγω της σταθερότητας και της χαμηλής φορολογίας. Η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, που όμως δηλώνεται μόνο στο 5% των απαντήσεων. Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό είναι η τεχνολογία και η υγεία.

Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κατά 80% επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα. Ως βασικοί λόγοι φυγής σημειώνονται η φορολογική αστάθεια (60%), η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και η γραφειοκρατία (42%), ενώ λιγότερο σημαντικοί λόγοι είναι η δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Απαισιοδοξία
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι ούτε για το μέλλον, καθώς σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία.

Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με αντίστοιχα αποτελέσματα της έρευνας της Endeavor τον Μάιο του 2014, καθώς σε ποσοστό 64% οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει ότι αναμένουν βελτίωση στα επόμενα δύο χρόνια και μόλις το 4% έκανε λόγο για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας που επικρατεί στις τάξεις του επιχειρηματικού κόσμου είναι ότι το 80% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι αν άρχιζε σήμερα την επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα θα το έκανε στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

• Μεταφορά έδρας
Το 56% βλέπει βελτίωση στη χώρα μετά από 5 χρόνια – Οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ότι εάν άρχιζαν σήμερα την επιχείρησή τους θα το έκαναν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα