Φ. Κάουντερ: Δεν μπορεί να συμφωνηθεί νέο κούρεμα

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ δεν βλέπει εναλλακτική επιλογή ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.

ΦΩΤΟ: SOOC

ΦΩΤΟ: SOOC

«Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στην παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προς το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Παράλληλα ο Φόλκερ Κάουντερ τονίζει: «Για την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι σαφές: δεν επιτρέπεται να συμφωνηθεί ένα περαιτέρω κούρεμα του χρέους».

Την πάγια γερμανική θέση όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξέφρασε εκ νέου χθες στο Βερολίνο η ίδια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους επικεφαλής άλλων τεσσάρων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

RP: Κρίσιμο το ερχόμενο καλοκαίρι

Όπως σχολιάζει σήμερα η Rheinische Post, Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν σαφέστατα διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα. Παρά ταύτα η επικεφαλής του Ταμείου δεν παρέλειψε να επαινέσει χθες την καγκελάριο για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «ιδιαίτερα ανθρωπιστική προσέγγιση» της Γερμανίας θα καταγραφεί στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον σχολιαστή, «το εάν ήταν ιστορική η συνεισφορά της Μέρκελ και στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, θα κριθεί πιθανότατα αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τότε εκ νέου δάνεια δισεκατομμυρίων, εντούτοις εντείνονται οι φόβοι ότι δεν θα είναι σε θέση να το πράξει. Στο πεδίο αυτό η Λαγκάρντ προχωρά σε μια απαισιόδοξη ανάγνωση των πραγμάτων. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχεται πιέσεις επειδή διαθέτει τα χρήματα του Ταμείου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αντί να τα δώσει σε φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, και αυτό παρότι η χώρα αυτή δεν πληροί τις συμπεφωνημένες προϋποθέσεις που θα την καταστήσουν και πάλι πιο ανταγωνιστική».

Πρόκειται για έναν από τους λόγους που η Κριστίν Λαγκάρντ πιέζει την Άγκελα Μέρκελ να συναινέσει σε ένα κούρεμα του χρέους, εντούτοις η γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει, παρατηρεί η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Πηγή: Deutsche Welle