Γαλλογερμανικό υπ. συμβούλιο στη σκιά του προσφυγικού

Η καλή γαλλογερμανική συνεργασία θεωρείται προϋπόθεση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Όμως το προσφυγικό δοκιμάζει τις σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας. Θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους Βερολίνο και Παρίσι;

ΦΩΤΟ: B.RIEGERT

ΦΩΤΟ: B.RIEGERT

Αν η Γερμανία και η Γαλλία ήταν πράγματι ζευγάρι, όπως περιγράφουν τις γαλλογερμανικές σχέσεις γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τότε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα θα υπήρχαν φωνές και τσακωμοί. Αφορμή οι μονομερείς ενέργειες του Βερολίνου στην προσφυγική κρίση. Το παραδοσιακό κοινό υπουργικό συμβούλιο γερμανικής και γαλλικής κυβέρνησης που σήμερα διεξάγεται στο Μετς της Γαλλίας είναι μια ευκαιρία επαναπροσέγγισης στο ζήτημα του προσφυγικού.

Μόλις τον Φεβρουάριο πάντως ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε ταξίδι του στην Γερμανία είχε επικρίνει την προσφυγική πολιτική της Άγκ. Μέρκελ λέγοντας ότι «δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη». Από τότε το Βερολίνο προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα. Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωνε ότι «υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας».

Με ιδιαίτερη προσοχή τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στο Παρίσι πριν από την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου. Ίσως η καγκελάριος Μέρκελ να περίμενε από τον πρόεδρο Ολάντ ότι θα διαφοροποιούνταν από τον πρωθυπουργό του. Όμως ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε στην ουσία όσα είπε ο Μανουέλ Βαλς προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα τηρήσει όσα συμφώνησε και θα δεχθεί στο έδαφός της 30.000 πρόσφυγες. Ούτε έναν όμως παραπάνω.

Παρίσι και Βερολίνο τηρούν εποικοδομητική στάση

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι γαλλογερμανικές διαφορές στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης οφείλονται στην κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα. Έτσι στην Γαλλία η ανεργία ρεκόρ καθιστά δύσκολη την υποδοχή περισσότερων προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Ολάντ βρίσκεται υπό πίεση από τις επιτυχίες του «Εθνικού Μετώπου» της Λεπέν. Κάθε χώρα εστιάζει στα κορυφαία ζητήματα που την αφορούν. Επικαλούμενη Γάλλο διπλωμάτη η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία δεν επέλεξε να βγει στην πρώτη γραμμή στα τρομοκρατικά χτυπήματα και η Γαλλία αντέδρασε παρόμοια στην προσφυγική κρίση».

Για πολλές δεκαετίες ο γαλλογερμανικός άξονας κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα, στον τομέα της διεθνούς τρομοκρατίας, της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας. Ο Νίνο Γκαλέτι, διευθυντής του παραρτήματος του γερμανικού ιδρύματος Κόνραντ Άντερναουερ στο Παρίσι εκτιμά πάντως ότι «Γαλλία και Γερμανία εξακολουθούν να τηρούν εποικοδομητική στάση». Ας σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε έπι Άντεναουερ και ντε Γκωλ το 1963.

Πηγή: Deutsche Welle