Νέα προσπάθεια εκούσιας μετακίνησης προσφύγων από την πύλη Ε-2

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ/ ORESTIS PANAGIOTOU

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ/ ORESTIS PANAGIOTOU

Νέα προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας θα καταβληθεί εκ νέου σήμερα από στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην πύλη Ε-2, στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από προχθές Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά και στην πέτρινη αποθήκη.

Το φυλλάδιο εξηγεί στους πρόσφυγες και στους μετανάστες ότι φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τη δυνατότητα για όσους πληρούν τους όρους ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της Ε.Ε..

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο λιμάνι ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 10 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας χθες στο δημοτικό ραδιόφωνο στο κανάλι 1 του Πειραιά, για το θέμα των προσφύγων που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι, είπε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. «Μας κατήγγειλαν ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ’ όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε» σημείωσε ο κ. Μώραλης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1.000 άτομα για 24 ώρες φθάσαμε να έχουμε πάνω από 4.500 άτομα παραπάνω από ένα μήνα στο λιμάνι.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί», κατέληξε ο δήμαρχος Πειραιά.