«Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία επανεισδοχής»

«H EE θα παρακολουθεί στενά πιθανές παραβιάσεις της Τουρκίας στην υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής των προσφύγων», διεμήνυσε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κέντερς σε συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη.

ΦΩΤΟ: AAVE.ATALAY

ΦΩΤΟ: AAVE.ATALAY

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων που πέρασαν παράτυπα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μια διαδικασία που συνεχίζεται μετά πολλών εμποδίων και καθυστερήσεων, δεδομένου ότι, παρά τις υποσχέσεις των ευρωπαίων εταίρων στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, δεν έχει ακόμη αποσταλεί ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων για να συνδράμουν στην όλη διαδικασία

Σημασία στις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου

Μετά την Ελλάδα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπουργών και υφυπουργών χωρών μελών της ΕΕ με επικεφαλής τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, ολοκλήρωσε χθες επαφές στην Τουρκία, την οποία επισκέφθηκε για να ενημερωθεί για τις δράσεις της στο προσφυγικό και τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας. Ο Μπερτ Κέντερς, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το μήνυμα που έστειλε είναι ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υλοποιεί τη συμφωνία επανεισδοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε «τη σημασία του ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών συμφωνιών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης. «Οι τουρκικές αρχές συνηγορούν σε αυτές τις αρχές κι αυτό έχει πρωτεύουσα σημασία, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία» πρόσθεσε ο Μπερτ Κέντερς.

Τέλος στην παράνομη διακίνηση

Ο ολλανδός αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amnesty International, οι οποίες έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας από την τουρκική πλευρά. «Οι κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας θα πρέπει να τύχουν μεγάλη προσοχής και να γίνουν αντικείμενο εξέτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν βγουν συμπεράσματα», τόνισε ο Κέντερς. «Θα βάλουμε τέλος στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, θα εμποδίσουμε τους ανθρώπους να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους», τόνισε διαβεβαιώνοντας για τη βούληση της ΕΕ να δημιουργήσει έναν ασφαλή δρόμο που να επιτρέψει στους πρόσφυγες να έρχονται στην Ευρώπη.

Πηγή: Deutsche Welle