100 μέρες πριν τους Ολυμπιακούς του Ρίο

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 100 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων, οι διοργανωτές του Ρίο διατείνονται ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Εντούτοις διατυπώνονται και αμφιβολίες.

Ενώ ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, πολλά από τα σχεδιαζόμενα έργα και εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, δεν έχουν ακόμη παραδοθεί. Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους διοργανωτές εξελίσσεται, μεταξύ άλλων, η νέα γραμμή 4 του μετρό που θα συνδέει τη νότια τουριστική ζώνη Ipanema με την «καρδιά» των αγώνων, Barra de Tijuca, που βρίσκεται εκτός της περιμετρικής ζώνης του Ρίο και η οποία πρόκειται να εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 300.000 επιβάτες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η γραμμή θα είναι έτοιμη κατά την έναρξη των αγώνων.

Soft opening και Plan B

Οι διοργανωτές εξετάζουν ήδη διάφορες «εναλλακτικές» λύσεις. Η πρώτη είναι να υπάρξει μια φάση «soft opening», όπου η γραμμή θα χρησιμοποιείται μόνον για τις ανάγκες των αγώνων. Το Plan B είναι να χρησιμοποιηθούν εντέλει λεωφορεία αντί του μετρό, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα των μετακινήσεων στους ήδη «πνιγμένους» από αυτοκίνητα δρόμους του Ρίο.

Κατά την τελευταία της επίσκεψη στη Βραζιλία η συντονιστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είχε όμως και ένα χαρμόσυνο μήνυμα. «Το 98% των γηπέδων είναι έτοιμα». Πονοκέφαλος εδώ, το Velódromo και το Stadio Olímpico.

Στα σχετικά δοκιμαστικά που έγιναν σε διάφορα γήπεδα αποκαλύφθηκαν διάφορα, μικρά αλλά και μεγάλα προβλήματα, μεταξύ αυτών, η έλλειψη κλιματιστικών σε ορισμένες εγκαταστάσεις αλλά και η κακή ποιότητα των υδάτων στην Μπαΐα ντε Γκουαναμπάρα.

Εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό

Την ίδια ώρα το πολιτικό τοπίο στη χώρα είναι εκρηκτικό. Η Βραζιλία συγκλονίζεται αυτό το διάστημα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς μεγατόνων, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται και κατασκευαστικές εταιρίες που ανέλαβαν ολυμπιακά έργα, τον κίνδυνο αποπομπής της προέδρου Ρούσεφ αλλά και τη βαθιά οικονομική ύφεση στη χώρα που εκτινάσσει στα ύψη των αριθμό των ανέργων.

Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και τα δάνεια για επιχειρηματίες δυσεύρετα και ακριβά. Τα προβλήματα που προκύπτουν λίγους μήνες πριν την έναρξη των αγώνων, είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Πολλά γήπεδα οικοδομήθηκαν εξαιρετικά πρόχειρα, με τους διοργανωτές να αναγκάζονται να προχωρούν σε συνεχείς εκπτώσεις. Αυτό αφορά και τη Vila Olímpica όπου οι αθλητές θα φιλοξενηθούν σε απλά δωμάτια, όπου δεν υπάρχουν καν τηλεοράσεις.

Εν μέσω της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συγκινήσουν τους Βραζιλιάνους. Από τα 5,7 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν πουληθεί μέχρι στιγμής μόλις τα 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 62% περίπου. Οι διοργανωτές ελπίζουν σε ανατροπή του κλίματος όταν από τις 3 Μαΐου η Ολυμπιακή Φλόγα θα αρχίσει να διασχίζει τη χώρα από άκρη σε άκρη.

Πηγή: Deutsche Welle