Βρυξελλές: Προληπτικά μέτρα και χρέος οι αιτίες του αδιεξόδου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα προληπτικά μέτρα και στο ζήτημα του χρέους αποδίδεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – θεσμών, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στο αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι Ελλάδα και θεσμοί έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων σ΄ όλα τα θέματα, εκτός των έκτακτων, προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «τεράστιες αποκλίσεις» των θεσμών στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι, επίσης, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση του Eurogroup. «Το ζήτημα του χρέους επρόκειτο να συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Eurogroup, εφόσον Αθήνα και θεσμοί συμφωνούσαν στο συνολικό πακέτο μέτρων και στο εφεδρικό πακέτο» έσπευσε να διευκρινίσει.

Δεύτερος αξιωματούχος της Koμισιόν, μιλώντας επίσης στο ΑΜΠΕ, διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει τρόπος συμφωνίας για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων, αρκεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει πιο εξειδικευμένα μέτρα – όχι ένα προς ένα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία γενική ιδέα».

Καταλήγοντας, αποσαφήνισε ότι τις επόμενες ημέρες, οι θεσμοί θα πρέπει «να δουλέψουν» πάνω στα διάφορα μοντέλα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να κάνουν τους υπολογισμούς τους, με βάση τα νέα στοιχεία της Eurostat.