Σοκ από Χαρδούβελη: «Φοβάμαι ότι η πιθανότητα Grexit είναι μεγαλύτερη τώρα απ’ ότι πέρυσι τον Ιούλιο»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μια ανησυχητική πρόβλεψη για τις εξελίξεις στην οικονομία έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Όπως εκτίμησε η πιθανότητα του Grexit είναι «δυστυχώς πολύ μεγαλύτερη τώρα από ό,τι τον περασμένο Ιούλιο». Η εκτίμηση του κ. Χαρδούβελη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ήταν και η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση για την οικονομία παραπέμποντας για καλύτερες ημέρες στο 2020.
Σχολιάζοντας, τέλος, την απαίτηση των δανειστών για τη λήψη προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ο Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξε ότι «οφείλεται ίσως στο ότι δεν μας εμπιστεύονται ή ότι φοβούνται μην πάρουμε Μίκυ Μάους μέτρα στο ασφαλιστικό όπως έλεγε ο Πολ Τόμσεν».

«Φοβάμαι περιπέτειες» πρόσθεσε επισημαίνοντας και το γεγονός ότι φεύγουν από τη χώρα σημαντικές εταιρίες. Όπως είπε ο κ Χαρδούβελης αν δεν κλείσει η αξιολόγηση κινδυνεύουν να μην πληρωθούν 3 δισ. ομόλογα της ΕΚΤ και η άμεση συνέπεια θα είναι να κόψουν τον ΕΛΑ στις Τράπεζές μας.
Ο πρώην υπουργός είπε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκοί Επιτροπή είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβρη του 2014 στο e-mail Χαρδούβελη. Το ΔΝΤ δεν συμφώνησε και το σιγοντάρισε και η ΕΚΤ. Το ΔΝΤ έβλεπε τα γκάλοπ και δεν συμφώνησε γιατί δεν ήθελε να δώσει τα 5,2 δισ. που όφειλε σε μια Κυβέρνηση που δεν ήθελε».

Ερωτηθείς αν ο κ Σόιμπλε συμφωνούσε με το mail και αν σιγοντάριζε το ΔΝΤ ο κ Χαρδούβελης είπε ότι την Ευρώπη την εκπροσωπούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κος Μοσκοβισί είχε συμφωνήσει.
Ανέφερε επίσης ότι εκείνη την εποχή εμείς ως Ελλάδα είχαμε απαξιωμένο το ΔΝΤ περισσότερο του δέοντος. Θυμάμαι πρόσθεσε πως όταν μίλησα με τον κο Σόιμπλε μου είπε ότι εγώ το 2010 δεν ήθελα το ΔΝΤ στην Ευρώπη τώρα όμως το θέλω γιατί είναι ο πιο αξιόπιστος χωροφύλακας.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό τα μέτρα του e-mail Χαρδούβελη δεν ήταν μέτρα που ακούμπαγαν τον πολίτη.
Αναφερόμενος στον Δεκέμβρη του 2014 είπε ότι την περίοδο εκείνη η χειρότερη πρόβλεψη που κάναμε για το 2015 ήταν ένας ρυθμός ανάπτυξης 2,5%. Η πρόβλεψη που κάναμε για ΑΕΠ 200 δισ. το 2016 ήταν στόχος ρεαλιστικός γιατί τότε είχαμε ανάπτυξη.
Ο κ Χαρδούβελης ανέφερε τέλος ότι τα 9 δις μέτρα που ζητάει τώρα το ΔΝΤ τα ζητούσε και πριν από το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης της οικονομίας από την διακυβέρνηση Βαρουφάκη – ΣΥΡΙΖΑ.