Γερμανία: πρόοδος μεν αλλά δεν επαρκεί

Στη συνάντηση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας παραπέμπει το γερμανικό υπ. Οικονομικών για την αξιολόγηση που όμως δεν πρόκειται να κλείσει τότε. “Η πολιτική διάσωσης εμπόδισε την χρεοκοπία της Ελλάδας”.

ΦΩΤΟ: DPA/ W.KUMM

ΦΩΤΟ: DPA/ W.KUMM

Στο αγώνα δρόμου που αποδύεται τις τελευταίες μέρες η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση το Βερολίνο παραμένει ψύχραιμο και πεπεισμένο ότι είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τέτοιον καιρό πριν ένα χρόνο ήταν ο πιο έντονος επικριτής των ελληνικών χειρισμών, σήμερα εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει ότι αυτήν τη χρονιά «δεν πρόκειται να βιώσουμε κάποια μεγάλη ελληνική κρίση, η χώρα βρίσκεται στο δρόμο αναγνωρίσιμων προόδων».

Η συνέχεια την επόμενη Δευτέρα

Ήδη όμως αυτή η τελευταία φράση του γερμανού υπουργού προδιαγράφει τα ελάχιστα όρια επιτυχίας του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Ερωτηθείσα για το εάν η αισιοδοξία του Σόιμπλε μπορεί να μεθερμηνευτεί ως προάγγελος κάποιας θετική κατάληξης του επόμενου Eurogroup η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν αρνήθηκε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Σόιμπλε, παρέπεμψε στο ίδιο το Eurogroup διαπιστώνοντας προόδους στις διαπραγματεύσεις. «Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup έχει ορίσει την επόμενη συνεδρίαση για τη Δευτέρα. Όπως έχει διαπιστωθεί από καιρό, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί κάποια κινητικότητα, αλλά δεν έχουμε καταλήξει, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία, η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα ολοκληρωθεί όταν έχουμε – ξέρετε τον τεχνικό όρο – Staff Level Agreement» υπογράμμισε η γερμανίδα εκπρόσωπος αναφέροντας ότι η έλλειψη κι άλλης προόδου οφείλεται στις πολλές αργίες των αμέσως προηγούμενων ημερών

«Άτακτη χρεοκοπία χωρίς προγράμματα»

Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ τέθηκε επίσης ερώτηση για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αποκαλύπτει με αριθμούς ότι τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα πήγαν κυρίως στις τράπεζες και σε ιδιώτες επενδυτές εγείροντας αμφιβολίες για την καταλληλότητά τους. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμισε ότι αυτό που επέτυχε η πολιτική των προγραμμάτων είναι να εμποδίσει την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Έπρεπε να καλύψει το χρέος της (…) χωρίς προγράμματα η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και τους λογαριασμούς της, δεν θέλω καν να φανταστώ ποια θα ήταν η εναλλακτική» είπε.

Σε ότι αφορά στο σημείο της έρευνας ότι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι έσωσαν τους ιδιώτες επενδυτές, η εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο PSI του 2012 και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα. «Υπό αυτήν την άποψη η εντύπωση ότι όλα έγιναν σε βάρος των φορολογουμένων δεν ισχύει. Το κούρεμα έπληξε ιδιώτες, είναι σαφές και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομήθηκαν χρήματα από τα προγράμματα».

Πηγή: Deutsche Welle