Κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μια από τις πιο «περίπλοκες» αλλά και πιο κρίσιμεςσυνεδριάσεις Eurogroup ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και παρά την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από αρκετά κράτη-μέλη, σε αντίθεση με το περσινό σκηνικό, «η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική συνεπώς και η επίλυσή της αρκετά δύσκολη».

Ο σκεπτικισμός που υπάρχει στο Μαξίμου αντανακλάται και στη σιγή ιχθύος που κρατούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Επί του παρόντος η κυβέρνηση φρόντισε να περάσει από τη Βουλή το «δύσκολο» πακέτο του ασφαλιστικού – φορολογικού, ώστε στις σημερινές συνεδριάσεις -το EWG συνεδριάζει ήδη από τις 10:00 το πρωί παρουσία του Γ. Χουλιαράκη- να αποφύγει επικρίσεις ότι δεν έχει κάνει όσα έπρεπε.

Το πυρ ομαδόν που δέχθηκε χθες από την αντιπολίτευση στην ψήφιση των μέτρων και η απροθυμία των βουλευτών των ΑΝΕΛ να στηρίξουν το νομοσχέδιο δείχνουν και τις αντοχές της συγκυβέρνησης. Το Μαξίμου έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να περάσει από τη Βουλή ή έστω να κωδικοποιήσει – κοστολογήσει το έξτρα πακέτο μέτρων, ζητά απελευθέρωση της πρώτης δόσης και έναρξη της συζήτησης για το χρέος και όλα αυτά να αποτυπωθούν σε ένα γραπτό κείμενο.

Σύμφωνα πάντως με τον διεθνή Τύπο (Wall Street Journal, Financial Times, Bild, Zeit, Sueddeutsche Zeitung) δεν θα πρέπει να αναμένονται σήμερα τελικές αποφάσεις αφού η χθεσινή ψήφιση του ν/σ στη Βουλή δεν είναι αρκετή για να προσφέρει στην κυβέρνηση το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί γύρω από το ελληνικό ζήτημα είναι και το σημερινό δημοσίευμα της Deutshe Welle σύμφωνα με το οποίο ο Β. Σόιμπλε στο Eurogroup θα είναι «(σχεδόν) μόνος εναντίον όλων» αφού «αυτοπαγιδεύτηκε στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα» την ίδια ώρα που το Ταμείο αλλά και η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.