Προς αναβολή και το σχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Στα χαρτιά θα μείνει, όπως όλα δείχνουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων μέσω της παροχής κινήτρων. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αυτό σημαίνει και την αναβολή του σχεδίου για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Οι θεσμοί αλλά κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε αφενός τη χορήγηση κινήτρων για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί, αφετέρου τα κεφάλαια αυτά να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Δηλαδή, εάν τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε κάποια χώρα της Ε.Ε. να μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, ενώ εάν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο ή την Ελβετία να επιστρέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους θεσμούς οι οποίοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει κίνητρα στους φοροφυγάδες και μάλιστα με τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Ο αντίλογος από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ότι δεν θα εμφανισθεί ουδείς εάν κληθεί να καταβάλει φόρους που θα ανέρχονται στο 50% των εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί (φόρος και πρόστιμα).
Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο να εντοπισθούν Ελληνες φορολογούμενοι με κεφάλαια στο εξωτερικό. Το μόνο που δέχονται οι θεσμοί είναι να δοθούν μικρά κίνητρα όπως η μη επιβολή προσαυξήσεων με διατήρηση ωστόσο των ποινικών κυρώσεων.
Να σημειωθεί ότι με το περιουσιολόγιο καλούνται όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι να δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Στην περίπτωση που δεν δηλωθούν και εντοπισθούν αργότερα από τις φορολογικές αρχές μπορούν να κατάσχονται ή να φορολογούνται με τους οικείους συντελεστές συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστά προς το παρόν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα πρέπει να φορτωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογουμένου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.