Τσίπρας: Από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία – Αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες του τουρισμού

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους.

H εκδήλωση είχε έντονο χρώμα… αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδ. Ανδρεάδη και τους επιχειρηματίες του κλάδου από τη μια και τον πρωθυπουργό από την άλλη. Οι επιχειρηματίες επέκριναν ιδιαίτερα την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στον τουρισμό και τόνισαν ότι είναι στην κόψη του ξυραφιού από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις. «Δεν είστε στηννκόψη του ξυραφιού, πάμε στοίχημα» τους απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.

Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο πυλώνες για τον τουρισμό ανέφερε ο πρωθυπουργός και, όπως είπε, θέλει να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Για τον πυλώνα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν, καθώς ζούμε στην ομορφότερη αλλά ταραγμένη γειτονιά του κόσμου, σε μια Ευρώπη που βιώνει κρίση ασφάλειας. Ωστόσο η Ελλάδα, σημείωσε, αποτελεί σημείο αναφοράς, ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε παράλληλες ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των προοπτικών περισσοτέρων επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού, μέσω της επικείμενης βελτίωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων, καθώς και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πέραν της αναψυχής.

Αναφέρθηκε επίσης σε ενίσχυση των υποδομών, στην δημιουργία περισσότερων μαρίνων και στην ενίσχυση της κρουαζιέρας, ενώ, όπως είπε, αρκετά έργα τουριστικών υποδομών έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Γιούνκερ με παράλληλο προσανατολισμό στην χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, είπε ότι “παρά την επιμονή των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μεταθέσει την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης το 2018 αντί για φέτος”.

Ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά την αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ κατά μια μονάδα, επισήμανε αφενός μεν ότι η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στην διαμονή ήταν να πάει στο 23%, “αντί για 13% όπως καταλήξαμε”, αφετέρου δε, πρόσθεσε ότι “οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το 13 % στο 23%”

“Καταλαβαίνετε νομίζω τις επιπτώσεις ενός τέτοιου καταστροφικού μέτρου, τόσο για τον τουρισμό αλλά και συνολικά για τους πολίτες” υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που προκύπτουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με “πιο βασικό την δέσμευση που αφορά στο χρέος”, τονίζοντας ότι αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την διευθέτησή του είναι υπό διαμόρφωση, “με την συμφωνία το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων.”

“Η διαχείρισή του και οι ανάλογες παρεμβάσεις καθ’ όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστούν στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια – καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας. Η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της δόσης “να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά”, ενώ “υπολογίζουμε ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. στη πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016.”

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του έτους, ενώ σε ότι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας είπε ότι ο ευρισκόμενος στο στάδιο της διαβούλευσης Αναπτυξιακός Νόμος συνιστά τομή για την προσέλκυση επενδύσεων “εξωστρεφούς προσανατολισμού, καθώς και για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.”

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια, γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

“Προχωράμε άμεσα σε ρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων – με προστασία της πρώτης κατοικίας – ενώ η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εντός μιας σύγχρονης αγοράς – που θα λειτουργεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αναγεννημένο τραπεζικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό θα δύνανται να επιτύχουν βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν σε πιο υγιή βάση και με λιγότερες αγκυλώσεις” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών, στην εμπροσθοβαρή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που φέρουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, ενώ “ήδη από τον Φεβρουάριο, η πρώτη πρόσκληση που εντάσσεται στις ενεργές δράσεις για τον Τουρισμό – ύψους 70 εκατομμυρίων – βρίσκεται σε εξέλιξη.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν να αφήσει πίσω της όλα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει τιμήσει την συμφωνία του θέρους του 2015 “δίχως να αποδεχθούμε πρόσθετες επιβαρύνσεις.”

Επισήμανε ότι σε αυτήν την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση βρήκε συμμάχους και στους κοινωνικούς εταίρους και τόνισε ότι “ο ΣΕΤΕ, ως εργοδοτικός φορέας, συνέβαλε κι αυτός καίρια με τη συναίνεση του στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε.”

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι η ενίσχυση και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως “φέτος θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά” και τονίζοντας πως η πολιτεία θα είναι αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΤΕ.