Μαξίμου: Πρώτος στόχος να κλείσει η αξιολόγηση

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο θετικό κλίμα που θα δημιουργηθεί γύρω από την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που κλείσει η αξιολόγηση και πολύ περισσότερο αν υπάρξει μια απομείωση ή δέσμευση για την απομείωση του χρέους της χώρας, ποντάρει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους η κυβέρνηση αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους αφήνοντας τοΔΝΤ να «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» και βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα στο κάδρο το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κι αυτό διότι η συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους είναι πολυπαραγοντική και το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διακινδυνέψει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Παρά ταύτα, όπως ομολογούν στο Μαξίμου «ο βασικός στόχος παραμένει μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 24 του μηνός ώστε να μη μείνουν ουρές που θα μπορούσαν να υποσκάψουν το κλίμα ανάκαμψης της οικονομίας».

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού από εκεί και μετά στην ατζέντα του Μαξίμου υπάρχουν πολιτικές πρωτοβουλίες όπως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ανασχηματισμός και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι «να κλείσει η αξιολόγηση και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της ενισχυμένης πρώτης δόσης».

Το πρωί συνεδριάζει, υπό τον Πρωθυπουργό, το μίνι υπουργικό στο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής και το υπερταμείο αφού το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί στην ολομέλεια μέχρι την Κυριακή.

Αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στο ελληνικό έδαφος, παρουσία αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία) και των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία), όπως επίσης και της Βουλγαρίας.

Σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης θα συναντηθεί με την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας T. Πέτκοβα και με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων εταιρειών για τον πλωτό τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης.

Οι κινήσεις αυτές, όπως έγραψε προ ημερών και το naftemporiki.gr έρχονται να επιβεβαιώσουν το αυξημένο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την προσέλκυση επενδύσεων με την εντολή του Μαξίμου να είναι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να «τρέξουν» όλα τα σχετικά project.

Πηγή: Ναυτεμπορική