Κλειδώνουν έμμεσοι φόροι και “κόφτης” δαπανών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, με στόχο να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα του ελέγχου πριν από το Eurogroup στις 24 Μαΐου. Την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2016 έως και το 2018. Η αρχή θα γίνει με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23%, από τον Ιούλιο του 2016, θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των αλκοολούχων ποτών, των τσιγάρων, του καφέ, του Ίντερνετ και της συνδρομητικής τηλέορασης και το πακέτο μέτρων θα κλείσει με τις αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση απέστειλε στους δανειστές την τελική πρόταση για το ποιες δαπάνες θα εξαιρούνται από την περικοπή που θα επιβάλλεται μέσω του μηχανισμού διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός “κόφτη” μένουν οι δαπάνες για την υγεία, τις δημόσιες συμβάσεις, την κοινωνική προστασία, για διάφορα βοηθήματα και κάποιες βασικές λειτουργικές δαπάνες.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε το Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει ότι υπάρχει συμφωνία όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που ζητούνται από την Ελλάδα, για να κλείσει ο έλεγχος. Το άλλο μεγάλο θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί το Eurogroup είναι αυτό της ρύθμισης του χρέους, που θα καθορίσει και τη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.