Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ποντιακή γενοκτονία συνιστά μια από τις πιο θλιβερές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στην Βουλή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Βουλή ολοκλήρωσε την επετειακή συνεδρίαση με ενός λεπτού σιγή, ενώ ο υφυπουργός μίλησε πολλές φορές για την γενοκτονία που έγινε πριν από 97 χρόνια επισημαίνοντας την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία.

«Το δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, η οποία θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο», τόνισε ο Γ. Αμανατίδης και πρόσθεσε με νόημα: «Ο διάλογος αυτός, σε συνδυασμό με την αναγνώριση και εξάλειψη του ταμπού για την ποντιακή γενοκτονία θα συμβάλλουν στην αυγή μιας νέας εποχής».

«Η συντήρηση της ιστορικής μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας και το προσκύνημα στο μαρτυρικό παρελθόν μέσα από τη σημερινή επέτειο δεν αποτελεί επ’ ουδενί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αλλά συνιστά ευλαβικό κερί στα θύματα αυτής της επαίσχυντης πράξης και συμβολή στη διαμόρφωση της πορείας προς το μέλλον, η οποία θα διασφαλίσει ότι το ανθρώπινο γένος δεν πρέπει και δεν πρόκειται να βιώσει ξανά ανάλογες τραγικές εμπειρίες», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.