Γκρίζες ζώνες από τη φοροκλιμάκωση στα τυχερά παιχνίδια

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ BABOUKOS GIORGOS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ BABOUKOS GIORGOS

Την  κλιμακωτή αύξηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα επί του μικτού κέρδους των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών επέλεξε η κυβέρνηση.  Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί του μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω.

Τα έσοδα αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.

Το σκεπτικό αυτό προβληματίζει ήδη την αγορά και σύμφωνα με στελέχη του χώρου τονίζεται πως η κλιμάκωση δεν συνηθίζεται και δεν συναντάται ως διαδικασία στην Ευρώπη. Παράλληλα δημιουργεί επιπλέον στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, σε μια αγορά με πολλά συσσωρευμένα προβλήματα και γκρίζες ζώνες.

Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) τη μερίδα του λέοντος στα ακαθάριστα έσοδα το 2015 είχε ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+0,74% (1,1 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι υπόλοιποι πάροχοι, ενώ οι διαδικτυακές  εταιρείες του χώρου είχαν στο σύνολό τους ακαθάριστα έσοδα ύψους 116 εκατ. ευρώ