Στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός για την Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ

ΦΩΤΟ: EPA/STEPHANIE LECOCQ

ΦΩΤΟ: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου.

Η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, ενώ στο επίκεντρό της αναμένεται να βρεθεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλίες και παρεμβάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ έχει ως εξής:

Το πρόγραμμα ξεκινά με την υποδοχή των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center), 07:30-07:50. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ηγετών (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ και θα ακολουθήσει η τελετή έναρξης εργασιών της Συνόδου. Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15. Ο Πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης.