Μέρκελ και Ερντογάν θα δει ο Τσίπρας στην Κωνσταντινούπολη

ΦΩΤΟ: REUTERS/MURAD SEZER

ΦΩΤΟ: REUTERS/MURAD SEZER

Ξεχωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την κ. Μέρκελ περίπου στις 13:00. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εν όψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Η διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στις 17:00.