Welt: Έρχεται «βέτο» Σόιμπλε στην εκταμίευση της δόσης;

Δεν αποκλείει η Welt το ενδεχόμενο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιχειρήσει στο Eurogroup να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

ΦΩΤΟ: REUTERS/FABRIZIO BENSCH

ΦΩΤΟ: REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Εντούτοις, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, με αυτή την τακτική ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της Ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε πάντως εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του Eurogroup. Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και η εκπρόσωπός του. Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Γεγονός είναι ότι Μέρκελ και Σόιμπλε θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσει εκ νέου από τη γερμανική Βουλή. Και εκεί τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς δύσκολα, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνα για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι δεν είναι μόνο η σθεναρή αντίσταση πολλών βουλευτών του κόμματός τους, των Χριστιανοδημοκρατών, σε οποιαδήποτε νέα παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. Ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα έδινε τροφή και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εμφανίζεται πλέον να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά.

Γι΄ αυτό και ο Σόιμπλε επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όταν θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές.

DPA: η διαμάχη Ουάσιγκτον – Βερολίνου για το χρέος καλά κρατεί

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι αν και η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της, στο Eurogroup δεν πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις όσον αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχουν διαπιστώσεις όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, Γερμανοί αναλυτές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα τελειώσει σήμερα οριστικά το πόκερ για το ελληνικό ζήτημα, κι αυτό λόγω της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας ΔΝΤ και Γερμανίας για το θέμα του χρέους.

Χαρακτηριστικά είναι τα τηλεγραφήματα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, στα οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «μολονότι η αποστολή εξετελέσθη και οι Έλληνες σφίγγουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι», η διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το χρέος καλά κρατεί.

Σύμφωνα με το dpa, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, υιοθετώντας την Κυριακή άλλο ένα πακέτο μέτρων το οποίο, όπως σχολιάζει, «πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους». Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που με τη σειρά της απορρίπτει η Γερμανία, η οποία όμως επιμένει παράλληλα στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός, σχολίαζαν τις τελευταίες μέρες Γερμανοί αναλυτές.

Πηγή: Deutsche Welle