«Πράσινο φως» για τη δόση των 7,5 δισ.

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η δόση των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να «ξεκλειδώσει»αύριο, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υπό την ιδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Προς την εξέλιξη αυτή «έδειξαν» χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ, σπεύδοντας να στείλουν σήμα πως κλείνουν όλα τα μέτωπα με την Ελλάδα, πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 23ης Ιουνίου, που διεξάγεται το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit. Ο πρώτος μάλιστα χαρακτήρισε μεν ρεαλιστική επιδίωξη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα το 2018 αλλά να παραδέχεται πως δεν είναι ρεαλιστική η διατήρηση του σε αυτά τα επίπεδα για πολύ καιρό και για αυτό θα μειώνεται τις επόμενες δεκαετίες.

Ενημερώνοντας χθες την επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλώσε πως «θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της δόσης ως ΔΣ του ESM αυτή την εβδομάδα».

Στον απόηχο της παρέμβασης της ΤτΕ που ζητά χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, ο ίδιος χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο για 3,5% το 2018, αλλά παραδέχθηκε, κινούμενος στη γραμμή του Eurogroup της 24ης Μαίου, πως δεν είναι ρεαλιστικό για τις επόμενες δεκαετίες και για αυτό θα μειώνεται σταδιακά.

Σχετικά με το χρέος περιορίστηκε να δηλώσει πως το Eurogroup θα ξαναδεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος του χρέους «στο τέλος του έτους, όταν το ΔΝΤ ετοιμάσει στα τέλη του χρόνου μια εισήγηση προς το διοικητικό του συμβούλιο».

«Παραγωγική συνεργασία»
H εκταμίευση της επόμενης δόσης μπορεί να εγκριθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλ. Ρέγκλινγκ. «Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι παραγωγική. Όταν συνεδριάσει το Eurogroup, νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να ληφθεί μια απόφαση για την επόμενη εκταμίευση», επισήμανε σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Υπενθυμίζεται πως το Euro­Working­Group έχει ήδη κάνει θετική εισήγηση προς το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τις 20 Ιουνίου.

Μαζί με την αποδέσμευση για την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ θα υπάρξει επικαιροποίηση των δεσμεύσεων καθώς και οριστικοποίηση και δημοσιοποίηση της λίστας με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το Σεπτέμβριο για την εκταμίευση επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την υποδόση των 7,5 δισ. περίπου 1,8 δισ. θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, υπό την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών, με συγκεκριμένο μηχανισμό που θα διασφαλίζει την απορρόφηση των χρημάτων.

Εν τω μεταξύ χθες, σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Handelsblatt, υποστήριξε πως η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τον ενδεδειγμένο τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθεί το φθινόπωρο, κάνοντας λόγο για «κρίση διαρκείας μεταξύ εταίρων».

Θερμό φθινόπωρο
Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου Βερολίνο και Ουάσιγκτον βρίσκονται στα πρόθυρα ενός θερμού φθινοπώρου. Το αργότερο τότε θα επανέλθει στο τραπέζι το θέμα της Ελλάδας.

Το Ταμείο πιθανότατα δεν θα αρκεστεί στις έως τώρα δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ενώ η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ενοχλημένη έως και εκνευρισμένη με το γεγονός ότι το Βερολίνο παρουσίασε την πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα ως δικό της θρίαμβο και ήττα για το ΔΝΤ, ενώ έχει τονίσει ότι δεν συμμετέχει ακόμη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως καταλήγει το ερώτημα είναι πόσο αξιόπιστη είναι τελικά αυτή η απειλή, αφού εντέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεσμεύεται από τα συμφέροντα των χωρών μελών του, όπου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαθέτουν την πλειοψηφία.

Ιούνιος

• Κεφάλαιο δανείου από ΔΝΤ: 308 εκατ. ευρώ
• Τόκοι: 362 εκατ. ευρώ
• Σύνολο πληρωμών: 670 εκατ. ευρώ

Ιούλιος

• 13 Ιουλίου: 456 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ
• 20 Ιουλίου: Αποπληρωμή ομολόγου 2,3 δισ. ευρώ προς ΕΚΤ, τόκων 865 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ προς Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
• Σύνολο πληρωμών: 3,7 δισ. ευρώ

Αύγουστος

• Αποπληρωμή ομολόγου: 192 εκατ. ευρώ
• Αποπληρωμή τόκων: 520 εκατ. ευρώ
• Σύνολο πληρωμών: 712 εκατ. ευρώ

Στην Ελλάδα ο Γιούνκερ
Στην Αθήνα θα βρεθεί ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ στις 21 Ιουνίου, δύο μόλις μέρες πριν το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα. Ο κ. Γιούνκερ θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η έκθεση της ΤτΕ στη Βουλή
Στον Πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, παραδίδει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, σήμερα το πρωί, την Έκθεση της Τράπεζας για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016.

Πηγή: Ημερησία