Μαξίμου: Οι ξένοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ ANDREA BONETTI

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ ANDREA BONETTI

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, εκτιμώντας ότι «οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα»

«Ή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο» υπογράμμισαν κατά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα, σημειώνοντας ότι «η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδίδει πλέον καρπούς».

Η Cosco θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κρουαζιέρας, τη δραστική αύξηση του αριθμού των κοντέινερ, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

Το σημαντικότερο είναι – όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές- ότι «όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο “κεφάλι του δράκου” και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του».

Προτεραιότητα η ενίσχυση της απασχόλησης

Ως προς της προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι «στόχος είναι το 2021 να μπορούμε να έχουμε φέρει το ποσοστό της ανεργίας σε μια κανονικότητα».

Αναφορικά με τα άμεσα θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα, καθώς θα υπάρξει θετική εξέλιξη στα εργασιακά. «Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε στο πλευρό μας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενώ ουδείς συζητά ζήτημα ομαδικών απολύσεων» τόνιζαν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε περάσει ολοκληρωτικά τον κάβο.

Δεν είναι στις προτεραιότητες ο ανασχηματισμός

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού, αν και, όπως ειπώθηκε, «αλλαγές θα υπάρξουν». Για πιθανά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση.

Περισσότερες τηλεοπτικές άδειες αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα

Για τις τηλεοπτικές άδειες, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η λύση των τεσσάρων αδειών έχει προκύψει από τη διαφημιστική πίτα. «Αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική πίτα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε» διευκρίνιζαν, εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Αναφορικά με το θέμα των συζητούμενων συνταγματικών αλλαγών, οι κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, όπως, επίσης, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.