Συνάντηση Κατρούγκαλου – κοινωνικών εταίρων την Τρίτη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει την Τρίτη στις 11:00 ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με αντικείμενο τα εργασιακά, δεδομένου ότι οι θεσμοί συνεχίζουν στη σκληρή γραμμή για εκτεταμένες παρεμβάσεις.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι αυριανός στόχος είναι «η διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε: πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται μέσω του 13ου και του 14ου μισθού (κατάργηση δώρων).

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενο με τις θέσεις τους, το οποίο -σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο- δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά στην Επιτροπή Ειδικών που επεξεργάζεται τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζητούν: α) καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, β) κατάργηση της προϋπηρεσίας ή αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, γ) αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 6% που είναι σήμερα στο 10%, δ) από το 2017 αλλαγή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, με στόχο να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα (ισοδυναμεί με κατάργηση 13ου – 14ου μισθού), ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ε.Ε..

Ο υπουργός Εργασίας υπενθυμίζει -εν όψει της επόμενης αξιολόγησης- ότι η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο πέτυχε να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -που έθεσε η ίδια- και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ, που «απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο».

«Τίποτα άλλο δεν θα δεχτούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχτούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σημειώνει.

Για το κείμενο με τις θέσεις των θεσμών ο κ. Κατρούγκαλος σχολιάζει ότι «απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στη διαπραγμάτευση».