Μια εθελόντρια επιμένει στη Λέσβο

H αναβολή της δίκης στελεχών της Siemens, ένα άρθρο των Επιτρόπων Αβραμόπουλου και Έτινγκερ καθώς και η ιστορία μια εθελόντριας στη Λέσβο είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.

ΦΩΤΟ: DW

ΦΩΤΟ: DW

Στην αναβολή της δίκης στην Ελλάδα του πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ εστιάζει δημοσίευμα του Spiegel. «Η δίκη για θέματα διαφθοράς στην Αθήνα του πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ καθώς και άλλων μάνατζερ και Ελλήνων συνεργατών του ομίλου αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Η δικογραφία περίπου 4.500 σελίδων δεν έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, δήλωσε ένας εκ των συνηγόρων. Όχι ακόμα, πρέπει να συμπληρώσει κανείς, διότι η μετάφραση που έλειπε ήταν ένα πρόβλημα ήδη όταν ξεκίνησε η δίκη τον περασμένο Νοέμβριο. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμα πολύ μέχρι να ξεκινήσει η δίκη. Ορισμένες κατηγορίες εναντίον κάποιων κατηγορουμένων έχουν ήδη παραγραφεί. Τα ελληνικά μίντια περιγράφουν ως φάρσα την προετοιμασία της δίκης.»

Άρθρο των Ευρωπαίων Επιτρόπων Δημήτρη Αβραμόπουλου και Γκίντερ Έτινγκερ δημοσιεύεται στηFrankfurter Allgemeine Zeitung με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Ο αρμόδιος Επίτροπος για την μετανάστευση και ο Επίτροπος για την ψηφιακή Οικονομία γράφουν ανάμεσα σε άλλα: «Κάθε κράτος της ΕΕ θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να οικοδομηθεί ενάντια στα εθνικά κράτη. Αντίθετα, μια καλύτερη Ευρώπη μπορεί να οικοδομηθεί μόνο μέσω και μαζί με τα κράτη-μέλη, κυρίως σε εποχές κρίσης. Σήμερα θα πρέπει να αλληλοϋποστηριχθούμε, διότι μας περιμένουν δύσκολοι καιροί. Από την ελληνική κρίση χρέους μέχρι την προσφυγική κρίση, τις απειλές για την ασφάλειά μας και τα υπαρξιακά ερωτήματα που έθεσε το βρετανικό δημοψήφισμα, κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά πλήττεται από κάποια από τις πάμπολλες κρίσεις. Και η Ευρώπη σαν σύνολο θα πρέπει να κάνει περισσότερα και να πράξει καλύτερα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».

Μια προσωπική ιστορία από την Λέσβο

«Η κυρία Γαζή έμεινε» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Tageszeitung, το οποίο αναφέρεται στην 24χρονη Νεφέλη Γαζή, η οποία εδώ και μήνες παραμένει στη Λέσβο βοηθώντας πρόσφυγες. «Στην πραγματικότητα ήθελε να κάνει τον γύρο του κόσμου. Είχε κάνει οικονομίες για πολύ καιρό. Η διπλωματούχος νοσηλεύτρια δεν θα μπορούσε όμως να ‘απολαύσει το ταξίδι με όλα αυτά που γίνονται’. Έτσι αποφάσισε η Γαζή να ταξιδέψει σαν εθελόντρια στην Λέσβο. Εκατοντάδες έκαναν το ίδιο πριν από αυτή. Όμως σε αντίθεση με τους περισσότερους που έφυγαν αφότου μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων, εκείνη παραμένει».

Η εφημερίδα σημειώνει πως ανάμεσα σε άλλα, πρόσφατα νοίκιασε ένα άδειο σπίτι απέναντι από το δικό της και πληρώνει το ενοίκιο με δικά της χρήματα και δωρεές. Ακόμα έχει ιδρύσει μια ΜΚΟ, η οποία παρέχει απασχόληση στους πρόσφυγες φτιάχνοντας έπιπλα που χρησιμοποιούνται σε σχολεία προσφύγων ενώ τα απογεύματα παραδίδει στους πρόσφυγες μαθήματα ελληνικών και αγγλικών. «Πόσο ακόμα θα συνεχίσει δεν το ξέρει. Εξαντλημένη κλείνει την πόρτα ενός λεωφορείου και ανάβει ένα τσιγάρο. Η μητέρα της την μαλώνει, λέει η Γαζή κουρασμένη. Θα εξαντληθεί, δεν θα αντέξει. ‘Φυσικά και το κάνω’ λέει ‘γιατί πολλοί δεν κάνουν τίποτα’».

Πηγή: Deutsche Welle