Τσίπρας: Αριστερά σήμερα σημαίνει να βρεθούν περισσότερες δουλειές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, και ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την αξιολόγηση, για την Ευρώπη που αλλάζει, για το χρέος…

Σε 1,5 χρόνο πέρασα συμπυκνωμένα όσα δεν έχουν περάσει πολλοί πρωθυπουργοί της χώρας. Το να είναι κανείς στην κυβέρνηση της χώρας έχει μεγάλη διαφορά από ο,τι πιστεύει νωρίτερα. Από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στην καρέκλα του πρωθυπουργού αντιμετώπισα σκληρά προβλήματα, δήλωσε στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας.

Πολλές φορές ως πρωθυπουργός είσαι αναγκασμένος να πρέπει να επιλέξεις μεταξύ δυο κακών επιλογών. Εχω πλέον μεγαλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα. Σήμερα ένα αριστερό κόμμα πρέπει να έχει ως στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας, ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Ωστόσο «θεώρησαμε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα υπολόγιζαν πολύ περισσότερο το πολιτικό κόστος, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Ημασταν ρομαντικοί στις προσδοκίες μας για την Ευρώπη», ανέφερε.

Σήμερα η Ευρώπη φαίνεται να αφυπνίζεται αλλά δυστυχώς λόγω ενός σοκ από τα δεξιά, τόνισε. Πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο καλυμμένη από τις επιπτώσεις του Brexit.

ΕΥΡΩΠΗ

Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη.

Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές.

Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει.

Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Περάσαμε τον δύσκολο κάβο (της αξιολόγησης) με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πληγές που αναμφισβήτητα υπάρχουν και πρέπει να προβληματίσουν.

Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε.

ΧΡΕΟΣ

Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα είναι το χρέος

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ PLAN Β

Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης.

Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του.

Δεν ήταν ο μόνος λόγος – ήταν και η δική μου επιλογή, το όραμά μου για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι – αλλά ένας από τους λόγους που είπα ότι πρέπει να κάνουμε το παν για να μην βγούμε από το ευρώ ήταν αυτά τα οποία διάβασα.

Θα ήταν τραγικές οι συνέπειες για τα στρώματα που εμείς υποστηρίζουμε – όχι γι’ αυτούς που έβγαζαν τα χρήματα από τη χώρα στο εξωτερικό

Ηταν θεωρητικό το σχέδιο, στην πράξη δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη

Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη σε όσα λέει

Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση “Plan B”. Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ

Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ CAPITAL CONTROLS

Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. “Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα”, ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, “κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Υπενθύμισε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.

ΗΠΑ

Με τον Μπιλ Κλίντον, είπε, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κάποιες φορές αλλά όχι για να πάρει συμβουλές για τη διαπραγμάτευση. Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε “να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ”, συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Η Καγκελάριος, είπε, δεν ήταν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.
ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες.

Εξάλλου δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης απο εκεί.

COSCO

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.

“Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης”, υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”.

ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ

O Βόλφκαγκ Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο

Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία.

Οταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε “να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ”, συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου.

Η Καγκελάριος Μέρκελ δεν ήταν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.

ΝΔ

Χαρακτήρισε “κόμμα διαμαρτυρίας” τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία και ότι έχει συνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές. Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών. Απέκρουσε τις κατηγορίες για “βόλεμα” κομματικών, λέγοντας ότι “οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2”, ενώ π.χ. η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την οικονομία.

Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και πρέπει να δημιουργήσει και άλλα, μιλώντας για φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές και για ταχύτερη δικαιοσύνη, για να σχολιάσει ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, “όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα”. Επίσης είπε ότι χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια. Στοχεύουμε, τόνισε, σε επενδυτές που θα θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Εμείς κάνουμε το καθήκον μας… Εάν δεν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος (σ.σ στις επόμενες εκλογές) θα πάρουμε τις 50 έδρες, γιατί εμείς θα τις πάρουμε.

Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019

Ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν 3% για είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, αλλά και το ενδεχόμενο να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, ενώ παραδέχεται και τις δυσκολίες της διακυβέρνησης δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «αισθάνομαι σαν τον τενίστα που τού έρχονται τα μπαλάκια και τα βαράει».

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Όπως τόνισε ακόμα ο κ. Τσίπρας, η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη». «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτάται ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δήλώσε πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.

«Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα» εξήγησε

«Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» σχολίασε.

«Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία να ενισχυθεί ο λαϊκός παράγοντας, μέσα από δημοψηφίσματα, μέσα από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εκλογικό νόμο υπερασπίστηκε την πρόταση της κυβέρνησης και αποκρούοντας τα περί «συνταγής ακυβερνησίας» που του χρεώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ότι ότι «η ακυβερνησία δεν είναι ένα σενάριο που με απασχολεί».