Όλγα Γεροβασίλη: Το φθινόπωρο του 2019 οι επόμενες εκλογές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019» δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία και πλέον χρόνια επίπονου έργου».

Απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αλλάζει εσπευσμένα τονεκλογικό νόμο φοβούμενη ήττα στις επόμενες εκλογές, η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι η κυβέρνηση «τηρώντας τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, καταθέσε μία ριζοσπαστική πρόταση για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα με διευρυμένη αντιπροσώπευση».  «Το ότι η απλή αναλογική συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑείναι γνωστό. Ένα γνήσια Αριστερό αίτημα δεκαετιών. Επιπλέον έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες και αποτελεί ένα λαϊκό αίτημα», αναφέρει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι αντιλαμβάνεται την άσκηση εξουσίας με βάση τις κομματικές της προτεραιότητες, ενώ για το Ποτάμι σχολιάζει ότι «‘πνίγεται’ σχεδόν από την ίδρυσή του στις αντιφάσεις του και γίνεται πάντα, στις δύσκολες αποφάσεις, η ‘ουρά’ της ΝΔ». Σε ό,τι αφορά τοΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «δείχνει εγκλωβισμένο στα εσωτερικά αδιέξοδά του». Τονίζει ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος να επανεκτιμήσουν τη θέση τους».

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει την απαιτούμενη ψυχραιμία και σύνεση, συνολικά ως πολιτικό σύστημα και πως με την ίδια ψυχραιμία θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες στις διμερείς της σχέσεις, χωρίς καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της Τουρκίας. «Οι σχέσεις μας άλλωστε με την Τουρκία -αναφέρομαι και ως Ελλάδα και ως Ε.Ε.- διέπονται από σταθερές αρχές και δεδομένες προϋποθέσεις», σημειώνει και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πλέον σταθερός και ασφαλής πόλος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων και πως «τίθεται μόνο ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις». Αναφέρει ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και «θα ζητήσουμε να στηριχθεί αυτό το κείμενο και πολιτικά από τα υπόλοιπα κόμματα».

Ως προς τις εξελίξεις με την υπόθεση Siemens, επισημαίνει ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έκανε και κάνει όλες τις υποχρεώσεις της για την ομαλή άσκηση του έργου της Δικαιοσύνης. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κινούν προσωπικά όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες για την επιτάχυνση και ομαλή ολοκλήρωση της δίκης», τονίζει. Συμπληρώνει ακόμη ότι έχουν το «θράσος να παριστάνουν τους τιμητές» όσοι εξέθρεψαν το κράτος-όμηρο στο παλιό πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή.

Τέλος, σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σταματήσει τις επαφές του με ομολόγους του στην Ε.Ε. από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία και πως το αίτημα -που γίνεται επιτακτικότερο- είναι «να δημιουργηθεί μία συμμαχία της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, ακόμη και των φιλελεύθερων προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων που θα επιχειρήσει να ανακόψει συντονισμένα την αδιέξοδη πορεία της λιτότητας σε όλη την Ε.Ε.».