Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Λιου στο Μαξίμου

al-tsipras-tzak-liou

Με ικανοποίηση διάβασε το Μαξίμου τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ότι η σημερινή αναταραχή στην Τουρκία κάνει περισσότερο από ποτέ σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της γειτονικής Ελλάδας, ώστε να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή.

Ένα επιχείρημα που – σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού – ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει δεκάδες φορές και με αποδέκτη την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως με αφορμή το προσφυγικό και την κρίση στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Όπως είναι φυσικό μετά τη χθεσινή δήλωση του αμερικανού ΥΠΟΙΚ η σημερινή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου αποκτά άλλη διάσταση. Άλλωστε νωρίτερα ο κ. Λιου θα δει τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος και θα τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον κ. Λιου να ασκήσει την επιρροή του στοΔΝΤ ώστε να καμφθούν οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του κυρίως στα εργασιακά. Ωστόσο ο κ. Λιου και στη χθεσινή του δήλωση δείχνει να επιμένει στο θέμα της άμεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η όποια πίεσή του αφορά στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και προφανώς έχει στόχο το Βερολίνο και όχι την Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση με αποσταθεροποιημένη την Τουρκία και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών η Ουάσιγκτον είναι προφανές ότι ποντάρει σε μια σταθερή οικονομικά Ελλάδα, ασκώντας πιέσεις ώστε να καταστεί, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, βιώσιμο το χρέος της χώρας.