«Ενδείξεις για ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας»

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που πυροδότησε Σύρος πρόσφυγας στην πόλη Άνσμπαχ. Ο βαυαρός υπ. Εσωτερικών διατύπωσε υποψίες ότι πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας.

ΦΩΤΟ: REUTERS/M.REHLE

ΦΩΤΟ: REUTERS/M.REHLE

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν ο δράστης, 27χρονος πρόσφυγας από τη Συρία είχε την πρόθεση να μπει στο χώρο του μουσικού φεστιβάλ, στο κέντρο της πόλης Άνσμπαχ, με 2500 επισκέπτες και να σκοτώσει. Δεν το κατάφερε όμως γιατί, μην έχοντας εισιτήριο, δεν του επετράπη η είσοδος. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μια πολύ ισχυρή έκρηξη λίγο μετά τις 10 χθες βράδυ.

Βόμβα με καρφιά

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Βαυαρός υπουργός τόνισε ότι η εκρηκτική ύλη που είχε στο σακίδιο του ήταν ικανή να σκοτώσει ή να τραυματίσει πολλούς ανθρώπους. Στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa ο Χέρμαν είπε ότι «δυστυχώς είναι πολύ κοντά η εκδοχή ότι πρόκειται για πράξη ενός ισλαμιστή βομβιστή αυτοκτονίας». Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής συγκεκριμένα στοιχεία που να παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος δεν υπάρχουν.

Ο Γιόαχιμ Χέρμαν ζήτησε επίσης να τηρηθούν με συνέπεια οι διαδικασίες για να αποτραπεί το ενδεχόμενο «παράλληλα με πρόσφυγες χτυπημένους από τον πόλεμο να έρχονται στη χώρας ή να είναι ήδη εδώ κι άλλοι που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια». Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Νυρεμβέργης Ρόμαν Φέρτιγνκερ, ανέφερε ότι εάν ο αυτόχειρας επετύγχανε να μπει στο χώρο της συναυλίας με το σακίδιό του, τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, δεδομένου ότι επρόκειτο για βόμβα με καρφιά και μικρά μεταλικά αντικείμενα.

Απερρίφθη η αίτηση για άσυλο

Σε ό,τι αφορά τον δράστη επρόκειτο για έναν Σύρο πρόσφυγα που ήρθε στη Γερμανία πριν δύο χρόνια, ζήτησε άσυλο αλλά δεν του δόθηκε, άγνωστο γιατί. Στη Γερμανία συνέχισε να διαμένει στη Γερμανόα διότι λόγω του εμφυλίου στη Συρία έχουν σταματήσει οι απελάσεις. Απάντηση για τους λόγους απόρριψης της αίτησης ασύλου θα πρέπει να δώσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφυγών. Φαίνεται πάντως ότι είχε και ψυχιατρικό ιστορικό. Δύο φορές είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, ενώ ήταν σεσημασμένος στην αστυνομία.

«Πρέπει να διερευνηθούν τα κίνητρα, πώς προμηθεύτηκε την εκρηκτική ύλη, αν είχε συνεργούς. Είναι πάντως από τώρα σαφές ότι ήρθε για να σκοτώσει», δήλωσε ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών. Η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για να διερευνήσει εάν ο αυτόχειρας είχε συνεργούς και από πού προμηθεύτηκε την εκρηκτική ύλη με καρφιά. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο αιματηρό συμβάν μέσα σε μια εβδομάδα στη Βαυαρία.

Πηγή: Deutsche Welle