Πληρώθηκαν 2 δισ. επιπλέον φόροι το πρώτο εξάμηνο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Περισσότερους φόρους που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ελέω της φοροκαταιγίδας που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2015 με το τρίτο Μνημόνιο, ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά για τους φορολογούμενους με τους αυξημένους φόρους που καλούνται να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και του ΕΝΦΙΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την κατανάλωση τα έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία είναι περισσότερα κατά 1,6 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ τον περσινό Ιούλιο που έφερε «κύμα» ανατιμήσεων σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και στην έκρηξη των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που εκδηλώθηκε μετά την επιβολή των capital controls.

Χωρίς να έχει ακόμα ξετυλιχθεί το νέο τσουνάμι αυξήσεων φόρων που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι συνολικοί φόροι που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 19,281 δισ. ευρώ έναντι 17,377 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάσημα του 2015 (αύξηση 1,9 δισ. ευρώ). Μάλιστα τα φορολογικά έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία είναι αυξημένα κατά 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί.

Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 44,766 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25,5 δισ. ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που συνολικά ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ στα δημόσια ταμεία θα φανεί και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που έγινε την 1η Ιουνίου, αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ σε ακόμη 11 νησιά.

Την ίδια ώρα, το Δημόσιο συνέχισε και στο πρώτο εξάμηνο του 2016 να μην πληρώνει σημαντικού ύψους ποσά δαπανών του, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφωθούν σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 3,35 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός να εμφανίσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,467 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,884 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,033 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους:

1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,988 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 135 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

2. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

3. Αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

• Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 146 εκατ. ευρώ.

• Άμεσοι Φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών κατά 137 εκατ. ευρώ.

• Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 110 εκατ. ευρώ.

• ΦΠΑ καπνού κατά 119 εκατ. ευρώ.

• ΦΠΑ λοιπών κατά 215 εκατ. ευρώ.

• Φόρος ασφαλίστρων κατά 21 εκατ. ευρώ.

• Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 32 εκατ. ευρώ.

• Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 404 εκατ. ευρώ.

• Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 221 εκατ. ευρώ ή 82,7%.

• Απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 146 εκατ. ευρώ ή 170,3%.

• ` Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 24,3%.

Στον αντίποδα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα από:

• Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 269 εκατ. ευρώ

• Φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 32 εκατ. ευρώ

• Φόροι στην περιουσία κατά 18 εκατ. ευρώ

4. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 22,694 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,467 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,100 δισ. ευρώ.

5. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,302 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 883 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πηγή: Ημερησία