Περικοπές για 259.000 συνταξιούχους

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Ψυχρολουσία» για 259.000 συνταξιούχους του Δημοσίου προκαλούν οι αποφάσεις ανακαθορισμού των μερισμάτων που ανάρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα του (www.mtpy.gr) το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων μετά τον επανυπολογισμό τους.

Η πρόσβαση γίνεται με  τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ κάθε συνταξιούχου και αποκαλύπτει τις περικοπές έως 60% που ισχύουν αναδρομικά από την 1/1/2016 και το ύψος του νέου μηνιαίου μερίσματος για τους περισσότερους (δεν έχουν αναρτηθεί όλες οι αποφάσεις ανακαθορισμού, ενώ δεν παρέχονται μηνιαία σημειώματα). Οι περικοπές ξεκίνησαν από την 1η Ιουλίου  στο πλαίσιο της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και θα είναι μόνιμες.

Η επιστροφή των επιπλέον ποσών που είχαν λάβει οι συνταξιούχοι τους προηγούμενους μήνες (όταν τα μερίσματα καταβάλλονταν σε μηνιαία βάση) θα γίνει μέσω παρακρατήσεων στις δύο επόμενες πληρωμές, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι σε εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, το κατώτατο χορηγούμενο μέρισμα δεν ξεπερνά τα 23 ευρώ έναντι 58 ευρώ πριν από τις περικοπές (καταργήθηκε το εγγυημένο κατώτατο ποσό)  ενώ το μέσο καταβαλλόμενο μέρισμα περιορίζεται στα 82,50 ευρώ έναντι 150,88 ευρώ.