Φόβοι για οικονομική κατάρρευση του ΟΑΣΘ

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

Φόβους για οικονομική κατάρρευση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και παντελή αδυναμία ομαλής λειτουργίας του, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο μεγάλης ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, εκφράζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού (ΟΕΕΘ) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνει, όπως επισημαίνει, στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί «συνεπεία της εκκρεμότητας καταβολής οφειλόμενων από το Δημόσιο στον Οργανισμό» (σ.σ. πρόκειται για οφειλές άνω των 130 εκατ. ευρώ, προερχόμενες από επιδότηση εισιτηρίου, κάλυψη μειωμένων κομίστρων και διαφορά ΦΠΑ). Σημειώνεται ότι εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν καταβάλλεται κανονικά, ενώ υπάρχει αδυναμία πληρωμών προς τους προμηθευτές, αλλά και αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων λεωφορείων.

Με την επιστολή, η οποία εστάλη επίσης στους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίτζη, η διοίκηση της ΟΕΕΘ απευθύνει έκκληση οι προτάσεις του ΟΑΣΘ για το θέμα «να ληφθούν σοβαρά υπόψη, με οριστική λύση στο πρόβλημα που παραμένει άλυτο για πολύ καιρό, αφού υπήρχε και στο παρελθόν, και υπάρχει δυστυχώς και σήμερα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν σε βάθος το όλο θέμα, ώστε να βρεθεί η συνισταμένη των απόψεων των δυο πλευρών και η Θεσσαλονίκη να βρει και πάλι τη συγκοινωνιακή της ομαλότητα».

Οι εργαζόμενοι χθες είχαν συνάντηση με την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, όπου ανέφεραν ότι τους οφείλονται από δεδουλευμένα περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος οφείλει στον ΟΑΣΘ πάνω από 130 εκατ. ευρώ.