Αλεξιάδης: «Εχουμε ένα άδικο και βάρβαρο φορολογικό σύστημα, αλλά δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Έχουμε ένα άδικο και βάρβαρο φορολογικό σύστημα, δεν το υπερασπιζόμαστε με την έννοια ότι θέλαμε να μείνει μόνιμα» παραδέχθηκε την Πέμπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα, αλλά θέλει να κάνει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό.

«Τον Αύγουστο του 2015 ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους θεσμούς με προβλέψεις για φόρους 65 δισ. ευρώ, και την ψήφισαν και άλλοι που τώρα φέρνουν αντιρρήσεις», είπε, τονίζοντας ότι «δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σάς πω με σιγουριά το πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος».

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, είπε χαρακτηριστικά ότι «δόξα τω Θεώ πάμε καλά στα έσοδα και πάμε να τα κάνουμε καλύτερα… Αγωνία και καθημερινός μας εφιάλτης είναι να πιάσουμε τα έσοδα, και όχι από πήγες που θα πληγώσουν την κοινωνία». Όπως υποστήριξε τα στοιχεία του Ιουλίου ήταν προσωρινά και σε κάθε περίπτωση υπάρχει υπέρβαση εσόδων στο επτάμηνο ύψους 620 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, ο στόχος Ιουλίου επετεύχθη κατά 95% και η απόκλιση είναι λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την παράταση που δόθηκε, έως τις 30 Νοεμβρίου, στην προθεσμία για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), επισήμανε ότι αυτό έγινε γιατί πάρα πολλοί πολίτες είχαν κάνει λάθη, με υπερβολικές τιμές ακινήτων, ενώ σε νομούς όπως των Γρεβενών και της Ευρυτανίας φαίνονται ότι υπάρχουν παραθαλάσσια αγροτεμάχια.