Σε αναζήτηση συνθημάτων εν όψει ΔΕΘ το πρωθυπουργικό επιτελείο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ KONTARINIS GIORGOS

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ KONTARINIS GIORGOS

Με διαπιστωμένη την αδυναμία για την… παρουσίαση νέων προγραμμάτων και την παροχή νέων υποσχέσεων, το πρωθυπουργικό επιτελείο αναζητεί έναν κεντρικό πυρήνα περί τον οποίο θα δομήσει την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της 81ης Δ.Ε.Θεσσαλονίκης το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» παραμένει ένα σύνθημα ασαφές και κρίνεται ότι δεν μπορεί να αντισταθμίσει την εκτεταμένη δυσφορία των πολιτών από την καταιγίδα των φόρων και την περαιτέρω απομείωση του εισοδήματός τους. Ενώ και η περίφημη «μάχη κατά της διαπλοκής», όπως συμβολοποιήθηκε στην υπόθεση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών δεν φαίνεται να προκαλεί κύματα ενθουσιασμού στους πληττόμενους πολίτες.

Την αδυναμία εύρεσης νέων και ευφάνταστων ρητορικών σχημάτων, προς παραμυθία των πολλών, αναγνωρίζουν και στο κυβερνητικό επιτελείο κι όταν ερωτώνται περί παροχών σπεύδουν να παραδεχθούν πως «δεν έχουμε τίποτε τέτοιο να πούμε».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από τους υπουργούς να του ετοιμάσουν σχετικά σημειώματα με τον απολογισμό του έργου τους και τον προγραμματισμό της δράσης τους- αναμένει να παραδώσουν στο γραφείο του, έως το τέλος της εβδομάδας, τα υπομνήματά τους. Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου φαντάζει ως «καλή επιλογή» η συγκρότηση μιας αφήγησης προορισμένης να προβάλει την υπευθυνότητα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα, μέσω -και χάριν- της οποίας η χώρα εκπληρώνει τους στόχους που η κυβέρνηση έχει συνομολογήσει με τους εταίρους-δανειστές της και να υποστηριχθεί ότι σταδιακά η κυβέρνηση -και στον βαθμό που επιτυγχάνονται οι στόχοι- θα λαμβάνει μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Ως παραδείγματα αναφέρονται η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν φόρο ακίνητης περιουσίας, η παροχή κάποιων προνοιακών επιδομάτων για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που στερήθηκαν το ΕΚΑΣ, κ.λπ. Όλα αυτά βεβαίως υπό την αίρεση της έγκρισής τους από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους-δανειστές…

Εν όψει της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας άρχισε από χθες κύκλο συναντήσεων με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και χθες το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο. Σήμερα θα δεχθεί εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης από το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και τη διοίκηση της ΔΕΘ- HELEXPO. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ θα γίνουν στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην 81η ΔΕΘ στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και το μεσημέρι της επομένης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις δράσεις «θετικής δημοσιότητας» προήδρευσε χθες της 65ης συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις τέχνες, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, ένα στολίδι του αστικού ιστού» το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», ένα έργο συνολικού κόστους 600 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο στο τέλος του χρόνου.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο, «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα».

Αύριο ο πρωθυπουργός -πάντα στο πλαίσιο της «θετικής δημοσιότητας»- θα είναι παρών στην παράδοση στην κυκλοφορία των σηράγγων Δερβενίου και του τμήματος Κορίνθου-Κιάτου της Ολυμπίας Οδού.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη θα επιθεωρήσουν τα εργοτάξια κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού (αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πατρών), αλλά και των εργασιών ολοκλήρωσης της σήραγγας Κλόκοβας της Ιονίας Οδού (αυτοκινητόδρομος Αντιρρίου-Ιωαννίνων).

Πηγή: Ναυτεμπορική