Βερολίνο: Από την Ελλάδα εξαρτάται η επαναπροώθηση προσφύγων

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 05 Σεπ 2016 - 20:46

Τελευταία Ενημέρωση: 20:46

Διευκρινίσεις, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ περί επαναπροώθησης προσφύγων στην Ελλάδα, δίνει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, μετά από την αντίδραση της Αθήνας.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Στη χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έκανε κάποιες νέες δηλώσεις αλλά απλώς επανέλαβε παλαιότερες θέσεις του», τόνισε σήμερα Δευτέρα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τομπίας Πλάτε, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επιθυμία της Γερμανίας είναι η εφαρμογή και πάλι του Κανονισμού του Δουβλίνου, ειδικά σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα που έχει σταματήσει να εφαρμόζεται από το 2011. Δεδομένου ότι η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα δεν παραβιάζει τη σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλάτε, προϋπόθεση για την επανέναρξη των επαναπροωθήσεων είναι η τήρηση ευρωπαϊκών στάνταρτ στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και η Κομισιόν είναι της άποψης ότι έως τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Δεκτή η ελληνική κριτική για την κατανομή των προσφύγων

Κατά τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, την «επιθυμία» του Βερολίνου για επαναπροωθήσεις υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν συμμερίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Πλάτε άφησε ανοιχτό το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαναπροωθήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα και την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν και τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Αναφορικά με την κατανομή προσφύγων (πρόγραμμα Relocation) το Βερολίνο δέχεται την ελληνική κριτική ότι η σχετική συμφωνία δεν εφαρμόζεται επαρκώς από τα κράτη μέλη. Αυτή η κριτική αφορά και τη Γερμανία, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, εξηγώντας ότι γερμανική ανεπάρκεια οφείλεται στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα. Πάντως, για αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Relocation, η πρώτη πτήση από την Ελλάδα με τριψήφιο αριθμό προσφύγων.

Τέλος, ο κ. Πλάτε δεν θέλησε να σχολιάσει ελληνικές αιτιάσεις ότι η Ε.Ε. δεν στέλνει, όπως έχει συμφωνηθεί, τον απαιτούμενο αριθμό ειδικών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. «Η Γερμανία έχει εκπληρώσει τα σχετικά αιτήματα» αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Πλάτε.

Πηγή: Deutsche Welle