«Θα πρέπει να τρέμει η Μέρκελ τη Συνάντηση του Νότου»

Μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕ προβλέπει η εφημερίδα Die Welt με αφορμή τη συνάντηση των Μεσογειακών χωρών του νότου. Στην Wirtschaftswoche ο Γενς Μπάστιαν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην εντατική.

ΦΩΤΟ: S.DE.SAKUTIN

ΦΩΤΟ: S.DE.SAKUTIN

Η Συνάντηση του Νότου, η μίνι συνάντηση κορυφής της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ισπανίας, που διοργανώνει αύριο στην Αθήνα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσελκύει το ενδιαφέρον της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνο.

«Εύθραυστος ο άξονας Βερολίνου-Παρισίων»

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος το μότο της συνάντηση επέλεξε ο ίδιος ο Τσίπρας και είναι «Ανάπτυξη αντί Λιτότητα». «Πρόκειται για μια εξαγγελία πολέμου εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας», επισημαίνει. «Η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων, αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο χρόνος της συνάντησης δεν είναι τυχαίος. Γίνεται μια εβδομάδα πριν το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το Brexit η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή διάγνωση της κατάστασης: περισσότερη ασφάλεια, περισσότερες θέσεις εργασίες, περισσότερη συνεργασία. «Οι χώρες της Μεσογείου έχουν απάντηση: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερες κοινές θέσεις», παρατηρεί η εφημερίδα. «Θέλουν περισσότερη Ευρώπη, θέλουν μιαν Ευρώπη, στην οποία ισχυρά κράτη όπως η Γερμανία να τα πάρουν μαζί τους. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη».

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αρθρογράφος μέσα από την οπτική γωνία κι άλλων ομάδων κρατών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν λόγο και ρόλο σε μια νέα ΕΕ, όπως είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ, ή της Α, Ευρώπης, είναι το εξής: «Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετατοπίζονται, ο άξονας ισχύος ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι εύθραυστος. Οι πρώην δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην Ευρώπη, απειλούνται να χάσουν τον βηματισμό τους. Νέες συμμαχίες σχηματίζονται, η Γαλλία αναζητεί άλλους εταίρους. Η συνάντηση κορυφής του Τσίπρα δίνει μια πρώτη γεύση».

«Αθέτησε όλες τις υποσχέσεις ο Τσίπρας»

Στη συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και σε όλο το φάσμα της προβληματικής που αφορά στην Ελλάδα αναφέρεται και η εβδομαδιαία εφημερίδα Wirtschaftswoche. Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του γνωστού στην Ελλάδα οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν. «Στη Συνάντηση του Νότου κρύβεται πολιτική των συμβόλων», υποστηρίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Από την αρχή της διακυβέρνησής του ο Τσίπρας ονειρεύονταν να δημιουργήσει μια αριστερή συμμαχία του νότου στην Ευρώπη. Βέβαια ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι συντηρητικός και δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα, γιατί είναι μεταβατικός. Παρόλα αυτά οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να δώσουν ένα μήνυμα εναντίον της πολιτικής λιτότητας. Αυτό είναι το συνεκτικό στοιχείο παρόλες τις διαφορές».

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό ο Μπάστιαν υποστηρίζει ότι έχει αθετήσεις όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που κανείς δεν περίμενε από έναν αριστερό. Και εκφράζει την πρόβλεψη ότι στις επόμενες εκλογές το ισχυρότερο κόμμα θα είναι όσων που δεν πάνε να ψηφίσουν. «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην μονάδα εντατικής θεραπείας της ευρωπαϊκής πολιτικής διασώσεων», υποστηρίζει. «Ο Τσίπρας κάνει όλο και πιο σαφές ότι δεν έχει πειστεί για το τρίτο πακέτο διάσωσης, το εφαρμόζει παρά τη θέλησή του. Μιλά για όρους αντί για μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: Deutsche Welle