Το σχέδιο για ακριβότερο ΕΝΦΙΑ το 2017

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και το 2017 θα κληθούν να καταβάλουν στο Δημόσιο πάνω από 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το ισοζύγιο του «λογαριασμού» θα είναι βαρύτερο κατά 180 εκατ. ευρώ λόγω της ένταξης στο φόρο και των αγροτεμαχίων, παρά την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων.

Κατά την ομιλία του και τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ  ούτε το 2017, αλλά σχεδιάζει να τον εφαρμόσει όπως ήδη προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (ο ν. 4223/2013), με μόνη αλλαγή την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Όμως τα οφέλη των παραπάνω φορολογουμένων από την αύξηση του ποσοστού απαλλαγής στο 100% του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ θα είναι μόλις 50 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η διεύρυνση της συγκεκριμένης απαλλαγής θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό μόλις 50 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύθηκε για τη μη επέκταση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών από το 2017, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύθηκε για τη μη επέκταση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών από το 2017, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Όλα αυτά σημαίνουν πολύ απλά ότι το 2017:

  • Πάνω από 7.000.000 νοικοκυριά θα κληθούν να ξαναπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μάλιστα θα υπολογιστεί επί των ίδιων αντικειμενικών αξιών που ελήφθησαν υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του φόρου του 2016.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν. 4223/2013, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάθε έτους λαμβάνονται υπ’ όψιν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του συγκεκριμένου έτους. Όπως όλα δείχνουν την 1η-1-2017 θα εξακολουθούν να ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων που εφαρμόζονται και τώρα. Κι αυτό διότι το σχέδιο για τις προσαρμογές των αντικειμενικών αξιών στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς έχει αναβληθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όπως προέκυψε από τη διαπραγμάτευση του περασμένου Μαΐου και αναγράφεται στο τεχνικό μνημόνιο.
  • Οι φορολογούμενοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, καθώς από το επόμενο έτος ο φόρος αυτός θα επεκταθεί και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών! Σύμφωνα με τον ν. 4223/2013, η αναστολή της επιβολής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών εκτάσεις γης θα ισχύσει μόνο για φέτος. Οι πρόσθετοι φόροι που θα κληθούν να καταβάλουν το 2017 οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ υπολογίζονται σε 230 εκατ. ευρώ!
  • Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα θα εξακολουθούν να μην απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον τρόπο υπολογισμού του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπ’ όψιν για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος πληροί ή όχι το εισοδηματικό κριτήριο για την απαλλαγή του από τον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή τα «κόλπα» για τον αποκλεισμό χιλιάδων φτωχών φορολογουμένων από το δικαίωμα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία εφαρμόστηκαν από τη ΓΓΔΕ την τριετία 2014-2016 (συνυπολογισμός φοροαπαλλασσόμενων και έκτακτων εισοδημάτων στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, αυθαίρετη προσθήκη του πρόσθετου εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων) θα εφαρμοστούν και το 2017!

Ουσιαστικά, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το 2017 ο κρατικός προϋπολογισμός θα χάσει έσοδα ύψους μόλις 50 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση πλήρους απαλλαγής σε όσους φορολογούμενους ήδη απαλλάσσονται από το 50% του ΕΝΦΙΑ λόγω χαμηλού ετήσιου εισοδήματος αλλά, από την άλλη πλευρά, θα κερδίσει περίπου 230 εκατ. ευρώ από την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο συνολικός «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ να «φουσκώσει» κατά 180 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική