Αύξηση 25% στα κονδύλια για το μεταναστευτικό

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 Σεπ 2016 - 10:36

Τελευταία Ενημέρωση: 10:36

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αυξημένα κατά 25% θα είναι για το 2017 τα κονδύλια που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στην πρόταση η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν θα διοχετευτούν κυρίως στους τομείς της φύλαξης των συνόρων, της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο και σε δράσεις που αφορούν στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις κοινωνίες των χωρών-μελών.

Παράλληλα, προβλέπονται άλλα 2,2 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν τα «κύματα» προσφύγων, με τη μορφή επιδοτήσεων προς τρίτες χώρες.

Επιβαρύνσεις

Το κόστος της παραπάνω απόφασης θα βαρύνει, όπως όλα δείχνουν, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ανατολική Ευρώπη, καθώς θα μειωθούν κατά 24% τα κονδύλια που προορίζονταν για την ενίσχυση των πιο φτωχών εταίρων.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, συνιστά «ποινή» σε βάρος τους από τις Βρυξέλλες για τη μη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς, όπως είναι γνωστό, είχαν αρνηθεί να συνδράμουν στην υλοποίηση του προγράμματος αναλογικής μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων.

Μείωση δαπανών 

Συνολικά, πάντως, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επόμενο έτος προτείνεται να είναι μειωμένος κατά 7% σε σύγκριση με τον φετινό, κάτι που σημαίνει ότι θα ανέλθει στα 133,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην ομόφωνη απόφαση των ηγετών των «28», οι οποίοι έχουν απαιτήσει δραστικό περιορισμό των δαπανών.

Με εξαίρεση, φυσικά, ορισμένους τομείς πέραν της μετανάστευσης -όπως, για παράδειγμα των δράσεων που αφορούν στην τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα κονδύλια για τις οποίες προτείνεται να αυξηθούν κατά 9% και να φτάσουν στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ.