Θετικά τα μηνύματα από τον τουρισμό

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 Σεπ 2016 - 10:38

Τελευταία Ενημέρωση: 10:38

assets_large_t_942_44659321

Για θετικά αποτελέσματα στη μέχρι σήμερα εξέλιξη των βασικών τουριστικών μεγεθών για το 2016 παρά τις δυσκολίες και τις προπκλήσεις της φετινής χρονιάς, έκανε λόγο η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά σε ομιλία της στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο επίσημο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική επιλογή για άνοιγμα νέων αγορών «που η δυναμική τους δεν είχε αξιολογηθεί στο παρελθόν, παρότι αποτελούν πηγές ροών τουριστών πολύ υψηλών εισοδημάτων, με αγοραστική δύναμη και ταξιδιωτικές δαπάνες πολλαπλάσιες άλλων αγορών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός.

Σε αυτές τις αγορές περιλαμβάνεται η Μέση Ανατολή απ’ όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγάλων ταξιδιωτικών οργανισμών καταγράφεται αύξηση 55% των επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι, ενώ και το 2017 η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πολύ δημοφιλή προορισμό. Η πολιτική αυτή πρόκειται να συνεχισθεί και να ενισχυθεί, σύμφωνα με την κ. Κουντουρά, που αναφέρθηκε στις πολλές απευθείας συνδέσεις που υλοποιήθηκαν το 2016, προσθέτοντας ότι και για το 2017 έχουν ανακοινωθεί ήδη σχεδιασμοί από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες να συνδέσουν την Ελλάδα απευθείας με μακρινές αγορές.

«Με κάθε αγορά που ανοίγουμε, με κάθε νέο τουριστικό προορισμό που αναπτύσσουμε δημιουργούμε άμεσα και σταθερά έσοδα», επισήμανε και τόνισε το σημαντικό ρόλο των επιμελητηρίων, των θεσμικών φορέων και των εκπροσώπων των αναπτυξιακών και παραγωγικών κλάδων στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, των διασυνοριακών προγραμμάτων INTERREG, καθώς και της προώθησης νέων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

«Στόχος μας είναι να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη -ποσοτική και ποιοτική- του ελληνικού τουρισμού, και να δίνουμε την ώθηση στην τουριστική αγορά να εξερευνήσει τις θετικές προοπτικές στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα φέρει οφέλη στις τοπικές οικονομίες, στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην εθνική μας ανάπτυξη», ανέφερε η κ. Κουντουρά.