Παππάς και καναλάρχες καλούνται στην Επιτροπή Θεσμών

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ BALTAS KOSTAS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ BALTAS KOSTAS

Θα κληθούν τελικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και οι τέσσερις υπερθεματιστές, αφού η πρόεδρός της Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε «ασμένως δεκτό» σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και το αυτοτελές αίτημα του ΚΚΕ, διά του Νίκου Καραθανασόπουλου, και της ΧΑ, διά του Γ. Αϊβατίδη.

Συναίνεσαν δε και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην όμως η ΝΔ,διά του Μάκη Βορίδη, επέμεινε να γίνει δεκτό το αίτημα που κατέθεσε πολύ νωρίς, να ασκηθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που προβλέπεται ως αρμοδιότητα από τον Κανονισμό και το Σύνταγμα για την Επιτροπή Θεσμών και να κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στη διαδικασία αδειοδότησης.

Το αίτημα Βενιζέλου έγινε με βάση το άρθρο 41Α. Η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση τον Κανονισμό, δηλαδή:

– θα γίνουν δύο συνεδριάσεις, μία κάθε μήνα

– ερωτήσεις υποβάλλουν ο πρόεδρος της Επιτροπής, τρεις βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, δύο βουλευτές από το δεύτερο και ανά ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα σε δύναμη κόμματα και οι αρμόδιοι υπουργοί. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι συγκεκριμένες και περιορίζονται αυστηρώς στο θέμα της πρόσκλησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος -που είναι μέλος της Επιτροπής- αντέδρασε λέγοντας ότι «ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί αυτό», αλλά η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση, κατά την οποία η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε δηλώσει \ότι απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ, λέγοντας πως δεν μπορεί η Επιτροπή να ελέγξει τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών, ούτε να συνεδριάζει ενώ η δικαστική διαδικασία διαρκεί για το ίδιο θέμα.

Έπειτα από διακοπή της συνεδρίασης, τελικώς ελήφθη απόφαση επανάληψης της συνεδρίασης ως προς το αίτημα της ΝΔ ώστε να τοποθετηθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επ’ αυτού. Η απόφαση αυτή ελήφθη, κατόπιν αντίθεσης την οποία εξέφρασαν ως προς το σκεπτικό της κ. Χριστοδουλοπούλου, τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων. Αιτιολόγησαν ότι δεν ζητείται έλεγχος των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών από την Επιτροπή, ούτε έλεγχος της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, παρά ζητείται να ασκηθεί ο δέων κοινοβουλευτικός έλεγχος για τον οποίο η Επιτροπή έχει σαφή αρμοδιότητα.

Οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου κατηγόρησαν την πρόεδρο της Επιτροπής για «συγκάλυψη ενός σκανδάλου που βοά» και ζήτησαν ευθεία τοποθέτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ώστε να είναι εμφανές αν επιθυμούν ή όχι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και να αναλάβουν την ευθύνη, που αναλογεί στην κυβερνητική πλειοψηφία να απορρίψουν το αίτημα της Αντιπολίτευσης.

Μετά από διακοπή της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Επιτροπής αποφάσισε να τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω χρονικής στενότητας, ενώ τόνισε ότι δεν απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ, επικαλούμενη αναρμοδιότητα της Επιτροπής, παρά επικαλείται την εμπειρία της από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη και ζητεί να συνομολογήσουν τα μέλη της Επιτροπής πως είναι τόσο χρονοβόρα η διαδικασία αλλά και η προετοιμασία που δεν είναι δυνατόν να παράξει σοβαρό έργο.