Διαψεύδει η κυβέρνηση σκληρή στάση Μέρκελ στη Βιέννη – Νέο μήνυμα στην Ε.Ε.

ΦΩΤΟ: M.BACANSKI

ΦΩΤΟ: M.BACANSKI

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου δημοσίευμα των Financial Times περί επικρίσεων της Μέρκελ κατά της Ελλάδας για έλλειψη προόδου στην εξέταση αιτημάτων ασύλου και επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου της Βιέννης. Παράλληλα, η κυβέρνηση στέλνει νέο μήνυμα για τήρηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «στη Σύνοδο της Βιέννης οι δηλώσεις, τόσο του Αυστριακού Καγκελάριου Κέρν όσο και της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από όσα το δημοσίευμα των Financial Times διαδίδει».

Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν, και οι δύο επικέντρωσαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, καθώς και της απελευθέρωσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα των FT επικαλείται διπλωματική πηγή παρούσα στη Σύνοδο, η οποία, σύμφωνα με τους FT ανέφερε πως η κ. Μέρκελ ήταν σκληρή, προσθέτοντας ότι «είχε αρκετούς λόγους».

Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο κάνει λόγο για σκοπιμότητα διαρροών, με στόχο της κοινή γνώμη της Γερμανίας, την οποία και αποδίδει στην άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD.

Μήνυμα στην Ε.Ε. για τήρηση των δεσμεύσων προς την Ελλάδα

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, όπως λένε, σημειώνουν ότι:

  • Η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης αλλά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.
  • Η ελληνική νομοθεσία για τη μετανάστευση δεν ορίζει τίποτα διαφορετικό, σε σχέση με την αναγνώριση τους Τουρκίας ως ασφαλούς 3ης χώρας, από όσα ορίζουν οι εθνικές νομοθεσίες όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και από όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.
  • Οι σχετικά αργοί ρυθμοί στη διαδικασία ασύλου οφείλονται και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των κρατών μελών αλλά και της Κομισιόν στην αποστολή προσωπικού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO). Ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο σχετικές επιστολές προς την EASO, χωρίς, ακόμη, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, σχετική ανταπόκριση.
  • Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση πράγματι η Ε.Ε δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της αφού, από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που έχουν αποφασιστεί, έχουν υλοποιηθεί περίπου 4000.
  • Αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει από κάτι, δεν είναι από την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με το άσυλο, αλλά από την άρνηση πολλών χωρών της Ε.Ε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, τόσο σε σχέση με τον διαμερισμό της ευθύνης όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, όσο και σε σχέση με την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από την συμφωνία αυτή.