«Η Ε.Ε. παίζει ρώσικη ρουλέτα με το προσφυγικό»

ΦΩΤΟ: REUTERS/MARKO DJURICA

ΦΩΤΟ: REUTERS/MARKO DJURICA

«Εάν δεν καταφέρουμε επιτέλους να επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας θα καταρρεύσει» εκτιμά ο Γκέραλντ Κνάους, εμπνευστής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ σε θέματα προσφύγων.

Σε συνέντευξή του στη Welt ο Αυστριακός Γκέραλντ Κνάους, ο οποίος είναι και διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ΕSI) σημειώνει ότι «η Ε.Ε. δεν στέλνει στην Ελλάδα όσους υπαλλήλους απαιτούνται για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου».

«Η Ευρώπη παίζει αυτόν τον καιρό ρώσικη ρουλέτα. Όσο ακόμα διαρκεί η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας είναι ένα δώρο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ε.Ε.» αναφέρει ο Γκέραλντ Κνάους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικά σημεία της συμφωνίας λειτουργούν ανεπαρκώς. Όπως εξηγεί, ιδίως στους Σύρους έχει γίνει πλέον σαφές ότι δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι ελληνικές Αρχές αποκλείουν την επαναπροώθηση, διότι θεωρούν, όπως άλλωστε και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι η κατάσταση για όσους επιζητούν άσυλο στην Τουρκία δεν είναι καλή. Το επιχείρημά τους είναι η αβεβαιότητα ως προς το εάν η Άγκυρα θα στείλει τελικά σε άλλες χώρες όσους πρόσφυγες χρήζουν προστασίας.

Ο Κνάους θεωρεί ότι η Ε.Ε. οφείλει να πιέσει την Άγκυρα να θεσπίσει μια αξιόπιστη διαδικασία παροχής ασύλου για τους πρόσφυγες, ώστε να είναι πιο εύκολο για την Αθήνα να τους επαναπροωθεί.