Απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν μέσω ΚΥΣΕΑ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Επίσημη απάντηση στη χθεσινή αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας θα παρευρεθεί, σήμερα στις 15:30,στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και -όπως είπε το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης- θα αναφερθεί στις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο κ. Ξυδάκης πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει όλο τον δυτικό κόσμο, σε κάποιες αιφνίδιες εκρήξεις αναθεωρητισμού και στη συνέχεια σε κάποιες αναδιπλώσεις».

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι χθεσινές αναφορές Ερντογάν «είναι εσωτερικής κατανάλωσης», καθώς έγιναν σε σύσκεψη περιφερειακών διοικητών και θα πρέπει να διαβάζονται «υπό το πρίσμα του πρόσφατου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία». Εκ των πραγμάτων όμως επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν ο Πρωθυπουργός να απαντήσει και στη θέση του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν για την «Τσαμουριά».

Τα άλλα μέτωπα

Χθες ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης της Εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας. Το αν η κίνηση αυτή είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα θα φανεί στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Τρίτη.

Στο μέτωπο του προσφυγικού – μεταναστευτικού ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προβλήματος στη Λέσβο τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκτός του δημάρχου Λέσβου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης. Επίσης έχει ζητηθεί να κληθούν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσος.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο προσπαθούν να «τρέξουν» τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά (κυρίως η Χίος και η Λέσβος) αφού εγκαταλείφθηκε η ιδέα μετακίνησης των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, θα παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος των 62 σελίδων της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά.

Τέλος,η προ ημερησίας για τη διαφθορά που ζήτησε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή θα διεξαχθεί ή στις 10 ή στις 20 Οκτωβρίου λόγω της απουσίας του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ από τις 11 έως τις 19 Οκτωβρίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική